Twitter blokkeert pro-Trump-accounts om ‘manipulatie en spam’

Donald Trump.

Twitter heeft een aantal accounts geblokkeerd dat zou toebehoren aan Afro-Amerikaanse volgelingen van president Donald Trump en diens campagneteam. De gebruikers achter de accounts zouden de regels over spam en manipulatie aan hun laars hebben gelapt.

Een expert die onderzoek doet naar misinformatie hield de accounts sinds zaterdag in de gaten en kwam erachter dat de 24 accounts samen zo’n 265.000 keer geretweet of genoemd werden. De accounts varieerden volgens de wetenschapper in grootte, maar sommige zouden tienduizenden volgers hebben.

‘Schade is al een feit’

Een evaluatie van enkele geblokkeerde profielen wees uit dat die vaak afbeeldingen van mensen met een andere naam als profielfoto hadden en dezelfde taal bezigden. Zo kwam de zin ‘Ja, ik ben zwart en ik stem voor Trump!’, geschreven in hoofdletters, in de berichten van meerdere accounts voor.

Onderzoeker Darren Linvil zegt dat de meeste accounts al in 2017 zijn aangemaakt, maar dat ze in de laatste twee maanden actiever werden. Hoewel alle accounts die Linvill volgde nu zijn geblokkeerd, is de schade volgens hem al een feit. ‘Het maakt niet uit als Twitter ze in vier dagen uitschakelt. De accounts hebben hun effect al gehad.’

Twitter zelf wilde niet ingaan op de oorsprong van de accounts. Het campagneteam van president Trump had evenmin een reactie op het onderzoek, waarover de Washington Post als eerste schreef.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content