Twitter breidt karakterlimiet definitief uit
De microblogsite Twitter verdubbelt het aantal tekens per tweet definitief tot 280 voor de meeste talen. Dat meldt het bedrijf dinsdag op zijn blog. Eind september kondigde de sociaalnetwerksite al een test aan met de verhoging van de limiet van 140 tot 280, en die bleek positief.
Twitter wil er met de verhoging van het aantal karakters voor zorgen dat zijn gebruikers ‘zichzelf gemakkelijk kunnen uitdrukken in een tweet’, zonder daarbij de ‘snelheid en bondigheid’ van het medium te verliezen. ‘Als we naar de data kijken, kunnen we verheugd zeggen dat we dat doel bereikt hebben en de verandering verder zullen uitrollen naar alle talen waarbij proppen een probleem was’, luidt het.
Voor Japanse, Koreaanse en Chinese gebruikers blijft de limiet op 140 karakters, omdat bij die talen het probleem van ‘proppen’ – het verwijderen van woorden en klinkers om een boodschap te doen passen binnen de limiet – zich niet voordoet door de beknoptheid van hun schrift. Japanse en Koreaanse karakters kunnen twee keer zoveel informatie kwijt als Engelse, en Chinese zelfs meer dan drie keer zo veel, schrijft Twitter in een eigen data-analyse over ‘proppen’ .
Gebruikers die vrezen dat hun tijdlijn met de nieuwe limiet overvol en onoverzichtelijk zal zijn, hoeven zich volgens Twitter geen zorgen te maken. Hoewel de gebruikers in de testgroep aanvankelijk hun best deden om alle beschikbare 280 tekens te gebruiken, was het nieuwe er al gauw af. Uiteindelijk was slechts 5 procent van de tweets langer dan 140 tekens en 2 procent meer dan 190.
De microblogwebsite benadrukt vooral de voordelen. De extra karakters zetten gebruikers aan om meer te tweeten, creëerden meer betrokkenheid (zoals likes en retweets) en gaven gebruikers meer volgers.