Twitter is het geliefkoosde sociale netwerk van wereldleiders

Barack Obama © Reuters

Op 24 maart 2015 hadden de staatsmannen van over de hele wereld 2.632.657 tweets verstuurd, zo blijkt uit een studie.

Volgens een studie van het PR-bedrijf Burson-Marsteller is Twitter het nummer één sociale netwerk van de overheden om snel te communiceren en korte video’s uit te zenden. De meest gevolgde wereldleiders zijn Barack Obama en paus Franciscus.

De onderzoekers bestudeerden 660 regeringsprofielen uit 165 landen. Op de 193 staten die lid zijn van de VN, is 85% aanwezig op Twitter. 172 staatshoofden en regeringsleiders bezitten een persoonlijk profiel en slechts 28 landen, voornamelijk in Afrika en de regio Azië-Stille Oceaan, zijn geen lid van het sociale netwerk.

De vijf meest gevolgde wereldleiders zijn de Amerikaanse president Barack Obama (@BarackObama), paus Franciscus (@Pontifex), de eerste minister van India Norendra Modi (@NarendraModi), de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (@RT_Erdogan) en het Witte huis (@WhiteHouse). Barack Obama was de eerste staatsman die zich inschreef op Twitter – op 5 maart 2007, toen hij nog senator was. Maar weinige wereldleiders schrijven hun eigen tweets, aldus nog de onderzoekers.

Twitter is het geliefkoosde sociale netwerk van wereldleiders

Op één na alle regeringen van de G20 hebben ook een officieel profiel op Twitter, en zes van de leiders van de G7 bezitten een persoonlijk profiel.

Het valt op dat de Europese ministers van Buitenlandse Zaken het sociale netwerk vaak gebruiken om contacten met hun ambtgenoten te smeden. Volgens het rapport “creëren de ministers op die manier een echt virtueel netwerk”. De Franse minister van Buitenlandse zaken Laurent Fabius, heeft het beste Twitternetwerk met 100 ‘wederzijdse Twittercontacten’. “Dankzij die wederzijdse contacten kunnen de ministers privégesprekken voeren”, zo staat in het rapport te lezen. Didier Reynders, de Belgische minister voor Buitenlandse Zaken, is sinds 2009 actief op Twitter en publiceert gemiddeld 8 tweets per dag. Inmiddels zijn er meer dan 4.000 ambassades en ambassadeurs actief op Twitter.

In New York, Washington, Londen en Brussel gebruiken de meeste diplomatieke afvaardigingen Twitter “om een stem te krijgen in de digitale wereld”.

Op 24 maart 2015 hadden de staatsmannen uit de hele wereld samen 2.632.657 tweets verstuurd, een gemiddelde van vier per dag.

(Belga/LeVif)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content