Twitter koopt Twitpic na juridische dreigementen

* © Flickr/Rycheme (CC BY-ND 2.0)

De fotodienst wordt overgenomen door Twitter. Opmerkelijk genoeg nadat het door de microblogdienst werd bedreigd en zijn activiteiten moest stopzetten.

De overname betekent voor gebruikers dat de foto’s op Twitpic blijven bestaan. Maar oprichter Noah Everett legt in een blog uit dat de site enkel in read-only modus blijft bestaan, dus zonder mogelijkheid om nieuwe beelden te uploaden. Ook de apps verdwijnen. Foto’s op je eigen account verwijderen of downloaden gaat wel nog.

Het verhaal achter de overname is echter minder mooi. Twitpic kreeg afgelopen zomer van Twitter te horen dat het zijn eigen app niet langer mocht gebruiken omdat deze in overtreding is met de merknaam van Twitter zelf. Twitpic heeft naar eigen zeggen niet de juridische middelen om de strijd voor de rechtbank te voeren waarop de site besloot te sluiten.

Zoals vele online fotodiensten biedt Twitpic al sinds 2008 de mogelijkheid om via hun dienst makkelijk foto’s online te bewaren en te delen op Twitter. Dat maakte het medium een stuk interessanter om beelden te delen.

De merknaam Twitpic werd in de VS al in 2009 gedeponeerd. Waarom is er nu pas een probleem? Omdat de microblogdienst sinds juni 2011 zelf een fotodienst aanbiedt en dus concurreert met diensten die al langer hetzelfde doen. Dat doet uitschijnen dat het merkprobleem, dat pas zes jaar na de oprichting van Twitpic een probleem vormt, meer te maken heeft met het mislopen van reclame-inkomsten en een leuke merknaam voor Twitter’s eigen foto-uploads.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content