Twitter past haar regels aan na Noord-Korea-tweet van Trump

© Reuters

Op Twitter is het in principe niet toegestaan om dreigementen te uiten. Na een tweet van de Amerikaanse president Trump, die door Noord-Korea als oorlogsverklaring werd opgevat, gaat Twitter nu een uitzondering maken voor tweets die nieuwswaardig zijn.

‘Je mag geen gewelddadige bedreigingen uiten of geweld promoten’ staat te lezen in de gebruikersvoorwaarden. Accounts die die voorwaarden schenden, kan Twitter afsluiten.

Toen de Amerikaanse president Donald Trump zondag een dreigende tweet richting Noord-Korea verstuurde, maakten verschillende Twitter-gebruikers daar melding van bij het bedrijf.

Hoewel de tweet inderdaad in strijd lijkt met de algemene voorwaarden, besloot Twitter het account van Trump niet te verwijderen. Intussen lichtte het bedrijf haar beslissing toe op Twitter: “We nemen meerdere factoren in overweging als we besluiten of een tweet in strijd is met onze regels. Ook de nieuwswaardigheid en het publieke belang spelen een rol”

Twitter erkent dat nieuwswaardigheid tot nog toe niet vermeld stond in haar openbare gedragscode. “Maar intern passen we dit beleid al langer toe en we zullen onze openbare regels binnenkort bijwerken om daar duidelijkheid over te verschaffen.”

Consistent

De aanpassingen lijken logisch, maar kunnen het sociale netwerk ook opzadelen met nieuwe dilemma’s. Zijn tweets van terroristische organisaties dan ook niet nieuwswaardig? Als het consistent wil zijn, zal Twitter steeds die afweging moeten maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content