“Twitter steunt terroristen”

Mogelijk dreigt Twitter voor de rechter gedaagd te worden wegens …

Mogelijk dreigt Twitter voor de rechter gedaagd te worden wegens steun aan het terrorisme. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Een Israëlische burgerrechtenorganisatie heeft een brief aan Twitter gestuurd met de opmerking dat de webstek illegaal bezig is omdat “terreurbewegingen” als de Libanese Hezbollah en de Somalische al-Shabaab de twitterservice mogen gebruiken. Zowel Hezbollah als al-Shabaab staat op de Amerikaanse “terreurlijst”.

In haar brief schrijft directrice Nitsana Darshan-Leitner van Shurat HaDin, dat zichzelf omschrijft als de “wereldleider in het bestrijden van terreurorganisaties en de regimes die hen steunen”, dat Twitter Inc zich blootstelt aan “zowel strafrechterlijke vervolging als burgerlijke aansprakelijkheid van VS-burgers en anderen die slachtoffer zijn geworden” van voormelde en andere “buitenlandse terroristische entiteiten”.

De vraag is in dat geval of de gewone twitteraar, die door zijn getweet steun geeft aan een organisatie die steun geeft aan de terreur, ook nog binnen de terreurwetten valt. Twitter weigerde desgevraagd alle commentaar.

Sociale netwerken als Twitter, Facebook en YouTube zijn de voorbije maanden bejubeld voor hun veronderstelde rol in de Arabische Lente. Maar omdat die netwerken ook gebruikt worden door, bijvoorbeeld, de “oproerkraaiers” van deze zomer in Groot-Brittannië of de Occupy’ers in de VS en andere Indignados, zien sommige regeringen enig heil in striktere controle van die netwerken. Sommigen zien in de SOPA-wet in de VS (Stop Online Piracy Act), officieel bedoeld om het illegale downloaden tegen te gaan, ook een manier om niet door de overheid gesmaakte websites te blokkeren.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content