Twitter verraadt de ‘functies’ van een stad of regio

© Reuters

Twee Spaanse wetenschappers hebben een computermodel ontwikkeld dat in staat is om op basis van tweets een functionele kaart van een stad of regio te maken.

Mensen twitteren de hele dag door waar ze zijn en wat ze op die plekken doen. Al die tweets kunnen automatisch doorzocht worden om erachter te komen wat de functie van een bepaalde omgeving is. ‘We hebben dit al met succes gedaan voor een aantal grote steden, waaronder Madrid’, aldus de twee Spaanse wetenschappers – Enrique en Vanessa Frías-Martínez, broer en zus.

Trefwoorden

Het project werd gestart op de onderzoeksafdeling van telecomaanbieder Telefonica. De wetenschappers gebruiken de vele miljoenen tweets die dagelijks worden verstuurd en sorteren die op locatie. Vervolgens worden de getwitterde teksten geanalyseerd om te achterhalen waar ze over gaan. Trefwoorden als ‘café’ en ‘restaurant’ wijzen op ontspanning, terwijl keywords als ‘prikklok’,’ kantine’ en ‘rapporten’ op een werkomgeving wijzen.

Twitter verraadt de 'functies' van een stad of regio

Advertenties

Aan de hand van de tweets wordt een kaart van de regio of stad ingekleurd, zodat in één oogopslag de ‘hoofdfunctie’ van dat stadsdeel te zien is. Op die manier kunnen werk- en uitgangsgebieden gelokaliseerd worden.

De kaartgegevens kunnen van belang zijn voor aanbieders van geo-afhankelijke informatie, zoals advertenties. Als een gebruiker in een uitgangsgebied rondloopt, dan kunnen – afhankelijk van de tijd van de dag – advertenties voor snackbars of restaurants aangeboden worden.

Bron: Automatiseringgids

Partner Content