Twitter waarschuwt voor tragere groei van het aantal twitteraars

Twitter waarschuwt voor tragere groei aantal twitteraars

Twitter heeft er in het eerste kwartaal twintig procent meer dagelijks actieve gebruikers bij gekregen ten opzichte van een jaar eerder. Het socialmediabedrijf waarschuwt tegelijkertijd dat zulke spectaculaire groeicijfers er de komende periodes niet meer in zitten.

In de eerste drie maanden van dit jaar waren volgens Twitter dagelijks 199 miljoen mensen online op het berichtenplatform. De verbanning van voormalig Amerikaans president Donald Trump wegens aanzetten tot haat, leidde niet tot de gevreesde leegloop. Volgens Twitter komt dat door nieuwe functies die mensen langer aan de app binden, zoals een betere groepering van berichtjes rond interesses van twitteraars.

Adverteerders wisten het bedrijf ook goed te vinden, getuige de omzetgroei van 28 procent tot ruim één miljard dollar. Daarop boekte het bedrijf een nettowinst van 68 miljoen dollar, tegenover een verlies van 8,3 miljoen dollar een jaar eerder.

Dieptepunt

In de komende kwartalen zal de aanwas van nieuwe twitteraars geringer zijn, verwacht het in San Francisco gevestigde bedrijf. Het dieptepunt komt mogelijk in het lopende tweede kwartaal. Dat komt doordat de coronapandemie vorig jaar juist voor een grote toestroom van nieuwe gebruikers zorgde, omdat veel mensen het platform een nuttige bron van info over de virusuitbraak vonden.

Ook de omzet zal in het tweede kwartaal mogelijk lager uitvallen. Twitter schat dat de opbrengst tussen de 980 miljoen en 1,08 miljard dollar zal uitkomen voor die meetperiode. Beleggers schrokken van die zwakke prognose, waardoor het aandeel in de nabeurshandel negen procent onderuit ging.

Nieuwe functies

Onlangs gaf topman Jack Dorsey toe dat zijn bedrijf te langzaam innoveerde, waardoor de groei vergeleken met concurrenten als Facebook maar langzaam gaat. Om snel aantrekkelijke nieuwe Twitter-functies te ontwikkelen die het bedrijf geld opleveren, wil het Twitter het personeelsbestand met een kwart uitbreiden. Dat zorgt ook voor een even grote stijging van de kosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content