Twitter wordt 5 jaar

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Op maandag 21 maart is het dag op dag 5 jaar geleden dat Twitter-oprichter Jack Dorsey zijn eerste tweet verstuurde.

Op maandag 21 maart is het dag op dag 5 jaar geleden dat Twitter-oprichter Jack Dorsey zijn eerste tweet verstuurde.

Just setting up my twttr” of “inviting coworkers”, één van de twee zou de eerste tweet ooit moeten zijn. Hoewel Jack Dorsey nu zegt dat de eerste tweet (“I am at bison park”) eigenlijk tien jaar geleden verzonden werd, via een stukje code dat hij voor zijn Blackberry geschreven had.

Dorsey kon in 2006 nog niet beseffen hoe belangrijk zijn korteberichtendienst als communicatiekanaal zou worden (en misschien had hij dan wel een iets meer veelzeggende eerste tweet gepost…). ‘Twttr’ was de oorspronkelijke naam van het project dat voorvloeide uit een brainstormsessie van het podcastingbedrijf Odeo: een sms-achtige communicatiedienst op het internet. De eerste protoypes van Twitter werden intern bij Odeo gebruikt. In juli 2006 werd de volledige versie gelanceerd.

In oktober 2006 kochten Jack Dorsey, Bizz Stone en Evan Williams Odeo (en dus ook Twitter) over van de bestaande aandeelhouder. In april 2007 ontstond Twitter als onafhankelijk bedrijf.

De 140 tekens die gebruikers van Twitter per tweet krijgen om hun boodschap wereldkundig te maken, is tegelijk de kracht en zwakte van het sociale netwerk. Immers, zo bleek in 2009 uit onderzoek van Pear Analytics, zowat 40 procent van de tweets bestaan uit zinloos gewauwel, met daarbovenop nog eens 4 procent spam en 6 procent zelfpromotie. Maar de 140 tekens zijn ook perfect geschikt om snel, kort en kernachtig nieuws tot bij een grote groep mensen te brengen, zo nieuwe netwerken te creëren en zelfs mensen op de been te brengen. Dat bewezen de recente revoltes tegen het regime in Tunesië en Egypte of de aardbeving en tsunami in Japan eens te meer.

Ongeveer 175 miljoen mensen hebben wereldwijd een Twitter-account. Per week worden ongeveer 1 miljard tweets verzonden. Het onooglijke bedrijfje van Dorsey en kornuiten werd in 2009 op 1 miljard dollar gewaardeerd. Onlangs dreef zakenbank JP Morgan die waardering op naar 4,5 miljard dollar. Onder meer Google zou azen op Twitter.

Volg Data News op Twitter op http://twitter.com/#!/datanews_nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content