Twitter wordt ingezet om zelfmoorden te voorkomen

© Belga
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Een Amerikaans onderzoeksteam bedacht een algoritme dat tweets herkent die verband houden met zelfmoord. Daarmee probeert men zelfdoding te zien aankomen en te voorkomen.

Onderzoekers van de Amerikaanse Brigham Young University schreven een algoritme dat ‘zelfmoordtweets’ – Twitter-berichten die gaan over zelfmoord of verwijzen naar bijvoorbeeld pesten – kan herkennen. Aan de hand daarvan namen ze gedurende drie maanden alle tweets uit alle staten van de VS onder de loep.

Het onderzoeksteam stootte op een kleine 40.000 onrustwekkende tweets, afkomstig van zo’n 28.000 (publieke) accounts, en stelde vast dat de ratio van ‘zelfmoordtweets’ een sterke correlatie vertoont met de uiteindelijke zelfmoordcijfers uit elke staat in de VS. “Op sociale media zeggen kinderen soms dingen die ze niet delen met hun ouders of vrienden”, zegt onderzoeker Christophe Giraud-Carrier van de Amerikaanse universiteit.

Deze data wil men nu gaan gebruiken om zelfdoding te proberen voorkomen, door de gebruikers die zorgwekkende tweets de wereld in sturen persoonlijk te benaderen en te informeren over mogelijke hulpmiddelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content