Uber bestelt 24.000 zelfrijdende Volvo’s

Volvo XC90 © GF

Taxidienst Uber gaat voor het eerst zelf commerciële wagens kopen om klanten rond te rijden. Die worden uitgerust met zelfrijdende technologie en kunnen dus zonder chauffeur de baan op.

Het gaat om een raamovereenkomst voor 24.000 Volvo’s. Volgens Reuters gaat het om XC90’s, het grote SUV-model van Volvo. De voertuigen worden ook uitgerust met autonome technologie, al gaat het hier waarschijnlijk vooral om de hardware want het systeem zelf wordt momenteel nog samen met Uber ontwikkeld.

De voertuigen worden afgeleverd tussen 2019 en 2021 al is het nog niet duidelijk of dat wil zeggen dat er al in 2019 zelfrijdende voertuigen van Uber en Volvo zullen rondrijden. Hoeveel Uber betaalt voor de 24.000 Volvo’s is niet bekend maar de wagens kosten, zonder sensoren en connecties voor zelfrijdende capaciteiten, in België 59.300 euro per stuk.

Uber en Volvo gingen eerder al een samenwerking aan rond zelfrijdende wagens die goed is voor 300 miljoen dollar. De taxidienst maakt er geen geheim van dat het op termijn graag een netwerk van wagens wil hebben die zonder chauffeur kunnen rondrijden.

Dat is niet alleen efficiënter, het bespaart het bedrijf ook flink wat kopzorgen. Zo is het bedrijf momenteel in heel wat landen, waaronder België, niet toegelaten om met niet-professionele chauffeurs te werken. In landen waar het dan weer wel is toegelaten, is er vaak juridische twijfel of de chauffeurs niet moeten beschouwd worden als werknemers van het bedrijf, wat Uber een pak meer administratie en geld zou kosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content