Uber biedt tegen de regels in ritten aan vanop Zaventem: ‘Overheid moet ingrijpen’

© Reuters

De taxi-app Uber biedt ritten aan vanop de luchthaven van Zaventem, wat alleen officiële taxi’s mogen. Dat blijkt uit een e-mail die Uber naar zijn chauffeurs heeft gestuurd en die de blogger Marcel Sel gelekt heeft. Zowel het ABVV als de nationale taxivereniging GTL rekenen erop dat de overheid zal ingrijpen.

‘Het was te vrezen dat Uber ook ritten vanop Zaventem zou aanbieden, maar dat neemt niet weg dat het illegaal is’, zegt Pierre Steenberghen, secretaris-generaal van de Nationale Groepering van ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur (GTL).

GTL: ‘Verwachten controles op Uber in Zaventem’

‘Wij verwachten dat de Vlaamse overheid ingrijpt en dat er controles zullen worden uitgevoerd op de dienst in Zaventem, zoals dat in Brussel al gebeurt. Daarnaast vragen we ook dat de federale staatssecretaris van Fraudebestrijding optreedt tegen Uber.’

ABVV: ‘Willen dat Uber verboden wordt op hele grondgebied’

Sandra Langenus van de Belgische Transportbond van het ABVV deelt die mening. ‘Dat is illegale tewerkstelling en wij vechten dat natuurlijk aan. Wij willen dat Uber verboden wordt op het hele grondgebied.’

Als Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts geen actie onderneemt tegen Uber, waarschuwt zij voor eventuele acties. ‘Maar wij willen minister Weyts eerst een kans geven. Wij vragen hem nu om zijn verantwoordelijkheid te nemen’, zegt ze.

Uber: ‘Werken aan legaal kader’

Een woordvoerder van Uber wijst erop dat ‘er wordt gewerkt aan een legaal kader’ en geeft aan dat de dienst ritten zal blijven aanbieden in Brussel en zijn omgeving.

Minister Weyts wenste niet te reageren.

(Belga/MI)

Partner Content