Uber geeft programmeertaal voor kansberekening vrij

© REUTERS

Taxidienst Uber heeft Pyro, een programmeertaal die diepgaande kansberekening moet mogelijk maken, vrijgegeven als open source project.

Pyro is volgens het bedrijf een deep probabilistic programming language. Dat wil zeggen dat de programmeertaal helpt bij deep probabilistic modeling, het voorspellen, of beter gezegd gericht inschatten, van zeer complexe zaken. In het geval van Uber, dat werkt aan zelfrijdende wagens, gaat dat bijvoorbeeld om de kans dat voetgangers oversteken, een wagen in de straat zal afslaan of een bord zou negeren enz…

Complexe kansberekeningmodellen zijn volgens het bedrijf ingewikkeld en de implementatie ervan is zeer gevoelig aan fouten. Met een programmeertaal als deze moet dat gemakkelijker. Uber zegt daarmee modern deep learning en Bayesiaanse modellen te combineren.

Concreet wil Uber onderzoek en toepassingen rond probabilistic modeling breder toegankelijk maken. De taal kan nuttig zijn voor wie met grote datasets en deep networking bezig is.

Pyro zit momenteel in een alpha versie, baseert zichzelf op Python en is beschikbaar op Github. Uber zegt dat het door Pyro als openbron project vrij te geven de kritieke zaken rond AI beter wil aanpakken met hulp van de community. Al moeten we daar ook bij kaderen dat het niet slecht is voor je reputatie om uit te pakken met dergelijk project. Zeker nu zowat elk groot technologiebedrijf met AI bezig is en de strijd om het juiste talent volop woedt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content