Uber krijgt tik op de vingers om verzwijgen hack

© Belga

Technologiebedrijf Uber heeft een tik op de vingers gekregen van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) omdat het een grote hack lang heeft achterhouden. De toezichthouder stoort zich vooral aan het feit dat het al de tweede keer is dat Uber zoiets heeft gedaan. Echte maatregelen blijven voorlopig wel uit.

De hack in kwestie vond plaats in oktober 2016, maar Uber kwam er pas in november vorig jaar mee naar buiten. Hackers hadden de persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen gebruikers en chauffeurs van de populaire taxi-app van Uber gestolen. Er werden onder meer namen, e-mailadressen en telefoonnummers afhandig gemaakt. Saillant detail is dat Uber de hackers 100.000 dollar betaalde om de diefstal stil te houden en de data te vernietigen.

Uber had in 2014 al een soortgelijk datalek achtergehouden. Die zaak werd eerder al geschikt met de FTC. Aan die schikking is nu nog een extra afspraak toegevoegd. Als Uber nog een keer een dergelijk incident verzuimt aan de autoriteiten te melden dan volgen er hoogstwaarschijnlijk boetes.

Partner Content