Uber zet activiteiten in Spanje tijdelijk stop

© Uber

Het Amerikaanse internetbedrijf Uber heeft beslist om zijn activiteiten in Spanje tijdelijk op te schorten. Daarmee wordt – enigszins noodgedwongen – dan toch gehoor gegeven aan de uitspraak van een Madrileense rechter, die begin deze maand een verbod voor de omstreden taxidienst had uitgesproken.

‘We hebben UberPOP in Spanje tijdelijk gestaakt, terwijl we in beroep gaan tegen de gerechtelijke beslissing en nieuwe mogelijkheden bestuderen die ons toelaten om de Spanjaarden toegang te geven tot de activiteiten van Uber’, zo deelde Carles Lloret van Uber in Spanje mee. ‘Tijdens deze tijdelijk schorsing van UberPOP, zullen we ook samenwerken met de Spaanse politici om een nieuw wettelijk kader te scheppen’, aldus nog Uber.

Uber werd in april 2014 in Spanje gelanceerd. Dat gebeurde eerst in Barcelona en vervolgens ook in Madrid en Valencia. Met de app kunnen gebruikers in contact komen met particulieren die met hun eigen auto taxi willen spelen.

Maar de Madrileense taxichauffeurs waren naar de rechter gestapt, omdat de Uber-chauffeurs niet aan dezelfde administratieve regels voldoen en geen sociale bijdragen betalen.

Op 9 december besliste de rechtbank om de dienst tot nader order te verbieden in Spanje. Aanvankelijk kondigde het Amerikaanse internetbedrijf aan dat het niet van plan is om daarop in te gaan. Maar omdat het gerechtelijk verbod ook van toepassing was voor de bedrijven die instaan voor telecommunicatiebedrijven en onlinebetalingen, was de app al sinds 26 december feitelijk onbruikbaar geworden.

De activiteiten van Uber liggen in vele landen onder vuur. Ook in België is de applicatie erg omstreden. Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) diende vorige week nog een strafklacht in tegen het bedrijf. (Belga/MI)

Partner Content