Ubuntu wil af van X Window

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Toekomstige versies van de Ubuntu Linux-editie zien af van X Window als basis voor het grafisch systeem.

Toekomstige versies van de Ubuntu Linux-editie zien af van X Window als basis voor het grafisch systeem.

In de Unix-, en dus Linux-, wereld geldt het X Window systeem (alias X11) van X.Org als fundamenteel voor alle grafische gebruikerinterfaces. Het voorziet in de ondersteuning van basisfuncties zoals het windowing systeem, het gebruik van pointers op het scherm en dies meer. Het systeem dateert uit 1984, met de X11 versie daterend uit 1987.

Canonical’s Mark Shuttleworth stelt op zijn blog dat “X niet de ervaring kan bieden die vandaag door gebruikers wordt gewenst.” Daarom zullen toekomstige versies van Ubuntu gebruik maken van Wayland als basis voor de nieuwe 3D Unity gebruikersinterface. Wayland (zie ook een vroege FAQ in Google Groups, daterend uit 2009) is een OpenGL gesteunde ‘display server’ in open source.

Aangezien eindgebruikertoepassingen in de Linux wereld schier universeel een beroep doen op X zou dit een gigantische herschrijfoperatie veronderstellen, maar Shuttleworth verzekert de wereld dat “we in staat zullen zijn om X toepassingen in een ‘compatibility mode’ te draaien.” De beslissing van Canonical is evenwel niet zonder gewicht, aangezien momenteel de populairste Linux-distributie vormt en zo trends kan zetten in de Linux wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content