Ubuntu zet vaart achter gebruiksvriendelijkheid

Canonical-ceo Mark Shuttleworth heeft de ambitie Linux binnen twee jaar gebruiksvriendelijker te maken dan Mac OS.

Canonical-ceo Mark Shuttleworth heeft de ambitie Linux binnen twee jaar gebruiksvriendelijker te maken dan Mac OS.

[In zijn blog] schrijft Canonical-baas Mark Shuttleworth dat hij een team aan het vormen is dat zich enkel en alleen gaat toeleggen op het verbeteren van de desktopervaring van Linux. Shuttleworth’ ultieme doel, zo zei hij in juli op een opensourceconventie, is dat de Linuxdesktop binnen twee jaar eenvoudiger in het gebruik is dan Mac OS, Apple’s besturingssysteem voor Macintoshcomputers.

Shuttleworth op zijn blog: “Ik kreeg na afloop veel vragen over hoe we dat in vredesnaam konden bereiken. (…) Het is waar – de free software desktop is vaak verbrokkeld en inconsistent. Maar ik zie dat niet alleen als een zwakte, maar ook als een kracht: het stelt ons in staat om te vernieuwen.”

Canonical kreeg tot nu toe vaak de kritiek uit de Linuxgemeenschap dat het bedrijf te weinig code bedroeg, terwijl Linuxvariant Ubuntu wel zwaar gebruik maakt van bestaande Linuxtechnologie. Shuttleworth zegt hierover in zijn blog: “We concentreren ons vooral op integratie. Onze concurrenten vertalen dat in ‘Canonical draagt niet bij’. Maar het ligt dichter bij de waarheid om te zeggen dat we onze bijdrage afmeten aan de effectiviteit waarmee we de meest recente stabiele producten (…) naar het breedst mogelijke publiek brengen.”

Het nieuwe team van Canonical gaat deels uit interactieontwerpers bestaan. Dat zijn ‘usability’-experts – vaak met een psychologische achtergrond – die ideale gebruiksscenario’s ontwerpen en testen. Daarnaast gaat een team van ontwikkelaars code schrijven voor onder andere X, OpenGL, Gtk, Qt, GNOME and KDE.

Met OpenGL (Open Graphics Library) kunnen ontwikkelaars virtuele 3D-omgevingen bouwen. ‘X’ (Window System) is een systeem waarmee ontwikkelaars het gedrag van grafische gebruiksinterfaces kunnen bepalen, zoals de manier waarop een venster beweegt afhankelijk van muisbewegingen. GTK is een laag bovenop X voor het verder verfraaien en gebruiksvriendelijker maken van de grafische gebruiksinterface. De toolkit wordt onder andere gebruikt bij het ontwerp van de menu’s en het uiterlijk van desktopomgevingen zoals GNOME en KDE. Qt is een grafische toolkit, waarmee onder ander de gebruiksinterface van Skype, Google Earth en Adobe Photoshop zijn vormgegeven.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content