UCL werkt aan batterij met minder brandgevaar

Pieterjan Van Leemputten

De universiteit van Louvain-la-Neuve heeft een nieuwe stof ontdekt die kan gebruikt worden om batterijen zonder vloeibaar elektrolyt te maken. Dat kan voor veiligere batterijen zorgen.

Vandaag worden batterijen in auto’s, smartphones en andere oplaadbare toestellen doorgaans gemaakt van lithium-ion batterijen. Die gebruiken daarvoor vloeibaar elektrolyt om de batterij optimaal te laten presteren. Dit omdat lithium ionen in een vaste stof minder mobiel zijn en daardoor tragere prestaties leveren voor het laden en ontladen.

Maar de batterijen met vloeistof voorzien heeft als risico dat ze kunnen oververhitten of ontbranden als er productiefouten gebeuren.

De onderzoekers hebben nu een vaste stof ontdekt die toch betere prestaties neerzet. Het gaat om LiTi2(PS4) of LTPS dat vloeibaar elektrolyt kan vervangen. Volgens de UCLouvain komt dat door de bijzondere kristalstructuur, meerbepaald door de rangschikking van de atomen. Dat maakt dat LTPS de hoogst gekende lithium diffusion coefficient heeft voor een vaste stof.

De universiteit wil met verder onderzoek het materiaal verbeteren met het zicht op commercialisatie. Ook werd er al een patent op de ontdekking aangevraagd. Al benadrukt de onderzoeksinstelling ook dat de eerste testen opnieuw moeten bevestigd worden. Maar als dat lukt dan heeft de universiteit een technologie om batterijen op termijn een stuk veiliger en hittebestendiger te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content