UGent-onderzoekers met Bluetooth-scanners op Werchter

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De festivalgangers van Rock Werchter, of toch hun gsm’s, worden de volgende dagen via Bluetooth-scanners automatisch gevolgd door een onderzoeksteam van de Gentse universiteit.

De festivalgangers van Rock Werchter, of toch hun gsm’s, worden de volgende dagen via Bluetooth-scanners automatisch gevolgd door een onderzoeksteam van de Gentse universiteit.

Met het project hopen de onderzoekers zich een beeld te kunnen vormen van de stromen en het verplaatsingsgedrag van mensen op het festivalterrein. Via verschillende Bluetooth scanners worden de bewegingen van alle festivalgangers met een Bluetooth gsm of pda (personal digital assistant), automatisch gevolgd.

Bezoekers moeten zich echter geen zorgen maken over hun privacy: enkel het zogenaamde MAC-adres van hun toestellen wordt getraceerd. Dat adres kan niet gekoppeld worden aan telefoonnummers of persoonsgegevens.

In de eerste plaats zal gekeken worden hoe efficiënt het in de praktijk is om via Bluetooth bewegingen te volgen. Een massa-evenement als Rock Werchter, waar veel mensen bewegen, is daarvoor ideaal. Maar de onderzoekers zullen de resultaten ook analyseren en proberen interpreteren, zegt professor Nico Van de Weghe: “We houden bijvoorbeeld bij waar welke groep speelt, hoe laat die start en eindigt, en wat de gevolgen daarvan zijn op de beweging van de massa. Ook het weer houden we in het oog, want dat kan zeker nu een invloed hebben op bewegingspatronen. En we hebben een aantal scanners bij de EHBO-posten gezet, waarmee we willen kijken vanwaar de meeste mensen precies naar die post komen”.

Het onderzoek wordt gedaan door een team van de CartoGIS Cluster, van de vakgroep Geografie. Zij bestuderen en optimaliseren Geografische Informatiesystemen, en focussen daarbij op beweging. Het experiment op Rock Werchter maakt deel uit van een reeks concrete tests, waarmee het team meer wil leren rond het praktisch inzetten van nieuwe technologieën en informatiesystemen voor de studie van beweging.

Bewegingen via Bluetooth volgen kan in de toekomst zeer interessant worden, stelt Van de Weghe: bijvoorbeeld om filevorming te analyseren. Veiligheidsdiensten zouden op deze manier bijvoorbeeld in drukke stations gemakkelijker verdachte bewegingen kunnen traceren, of bij evacuatieproblemen op massa-evenementen sneller kunnen ingrijpen.

Bron:Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content