Uitgevers protesteren tegen Apple maatregelen

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Vijf Amerikaanse uitgevers menen dat de maatregelen van de Amerikaanse justitie tegen Apple hen meer benadeelt dan Apple.

De recente uitspraak in de zaak over illegale prijsafspraken in de wereld van elektronische boeken verbiedt Apple om in de komende vijf jaar contracten van het ‘agency model’-type aan te gaan met uitgevers. In dat type contract bepalen de uitgevers de prijs van een e-book, terwijl de rechter precies Apple wil verplichten zelf de prijs te bepalen in concurrentie met andere e-book aanbieders. Dat zou moeten leiden tot lagere prijzen, in tegenstelling tot voordien, wanneer Apple werd beschouwd als de hoofdspeler in een afsprakensysteem met de uitgevers om de prijzen hoog te houden. Door de uitgevers de prijs te aten bepalen, werd onder meer Amazon gehinderd om zelf lagere prijzen voor elektronische boeken aan te bieden.

Vijf uitgevers – Harper Collins, Hachette, Simon & Schuster, Penguin Random House en Macmillan – hebben nu een klacht ingediend tegen de maatregel van het Amerikaanse ministerie van justitie tegen Apple. Immers, “de maatregelen leggen in het geheel geen beperkingen op aan Apple’s prijsstelling. Integendeel, onder het mom van een straf voor Apple straffen die maatregelen in wezen de partijen die al een akkoord met justitie hebben gesloten, door hen te verbieden overeenkomsten met Apple te sluiten volgens het ‘agency model’.”

Apple zelf is ook van plan de maatregelen aan te vechten, en meent onder meer dat deze een draconische ingreep in Apple’s zakendoen vormen, en niet in verhouding zijn tot het berecht wangedrag en de mogelijke schade.

Partner Content