Uitval WGA-servers hindert Windows-gebruikers

De softwareindustrie bestrijdt piraterij met steeds geavanceerdere middelen. Microsoft gebruikt sinds enige tijd het zogenoemde WGA (Windows Genuine Advantage) voor controle van gebruikers op het gebruik van een legale Windows-versie. Dat systeem blijkt niet foutloos.

De softwareindustrie bestrijdt piraterij met steeds geavanceerdere middelen. Microsoft gebruikt sinds enige tijd het zogenoemde WGA (Windows Genuine Advantage) voor controle van gebruikers op het gebruik van een legale Windows-versie. Dat systeem blijkt niet foutloos.

Afgelopen weekend zijn Windows-gebruikers geplaagd door een storing in de WGA-servers (Windows Genuine Advantage) van Microsoft. Die machines voeren de controle uit op de echtheid van de gebruikte Windows-versie. Voor Windows XP dient dit voor het downloaden van gratis handige programma’s die Microsoft aanbiedt, zoals antispyware Windows Defender en de veiligere versie 7 van webbrowser Internet Explorer. Voor de nieuwe Windows-versie Vista dient WGA echter ook voor het besturingssysteem zelf.

Het niet halen van de WGA-controle kan na een periode van 30 dagen leiden tot verminderde functionaliteit. Vista schakelt dan bijvoorbeeld de Aero-interface uit. Uiteindelijk staat de nieuwe Windows-versie slechts een beperkte tijd gebruik van de pc toe, met webbrowser IE als enige resterende applicatie, om de pc online te kunnen valideren. Die reduced functionality mode komt pas na nog eens zes maanden van ongecontroleerd gebruik.

De storing bij de WGA-servers zorgde ervoor dat gebruikers hun Windows-installatie niet konden authenticeren. Er doen ook berichten de ronde dat sommige gebruikers hun Windows Vista-installatie afgekeurd zagen worden, dus bestempeld als illegale kopie. WGA-projectmanager Phil Liu liet weten met man en macht te werken aan dit probleem. Hij beloofde niet te zullen slapen vóór het is opgelost. Microsoft heeft het probleem inmiddels opgelost, maar schatte aanvankelijk dat de hele kwestie uiterlijk dinsdag de wereld uit zou zijn.

Zakelijke gebruikers van Windows Vista, met volume-licenties, dienen een interne controle-applicatie te draaien voor hun licentiesleutels. Die Key Management Server voert de controles uit voor de productactivering van de eigen Vista-pc’s, die daarvoor wel minstens één keer per half jaar verbonden moeten zijn met het bedrijfsnetwerk. Vervolgens neemt die gratis te downloaden serversoftware op vaste tijden contact op met de controleservers van Microsoft zelf.

Zakelijke gebruikers van Windows Vista, met volume-licenties, dienen een interne controle-applicatie te draaien voor hun licentiesleutels. Die Key Management Server voert de controles uit voor de productactivering van de eigen Vista-pc’s, die daarvoor wel minstens één keer per half jaar verbonden moeten zijn met het bedrijfsnetwerk. Vervolgens neemt die gratis te downloaden serversoftware op vaste tijden contact op met de controleservers van Microsoft zelf.In samenwerking met [Computable.nl]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content