Uitvinder van de e-mail overleden

Ray Tomlinson © Andreu Veà, WiWiW.org (Creative Commons)

Ray Tomlinson is overleden. Hij is de man die begin jaren zeventig de e-mail uitvond en zo het @-teken weer populair maakte.

Tomlinson werd 74 en overleed vrijdag aan een hartfalen. De ingenieur werd geboren in 1941 in New York en werkte sinds 1967 voor Bold Beranek and Newman (BNN), een bedrijf dat samenwerkte met ARPANET, het netwerk van het Amerikaanse leger dat de voorloper is van het internet.

In 1971 schreef Tomlinson de eerste e-mailclient waardoor het mogelijk werd om berichten te versturen naar gebruikers op andere computers. Daarbij gebruikte hij het @-teken om aan te geven dat de gebruiker zich op een extern domein bevond.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht bestaat het @-teken al veel langer. Over de exacte oorsprong is wat onenigheid maar het symbool wordt al tenminste sinds de 16e eeuw gebruikt. Onder meer om een prijs aan te geven, bijvoorbeeld Vijf appels @ 2 euro.

De eerste mailbox was echter niet eentje zoals we hem vandaag kennen. Tomlinson combineerde de programma’s SNDMSG en CYPNET waardoor de mailbox zelf wenig meer was dan een bestand dat onderdaan kon beschreven worden (om nieuwe mails weer te geven).

Tegen 1972 kwam er een volgende versie waarbij CPYNET werd vervangen door een echt file transfer protocol waarbij e-mail meer als berichtendienst begon te werken.

Eerste emails

Omdat de eerste mails vooral testberichten waren die Tomlinson naar zichzelf op een computer ernaast stuurde, vermoedt hij dat de eerste e-mails vermoedelijk weinig meer bevatten dan willekeurige tekens. De eerste formele mail was een bericht naar collega’s dat uitlegde hoe ze berichten via het netwerk konden sturen.

Het was overigens nog wachten tot 3 mei 1978 op het eerste spambericht. Toen stuurde gebruiker Gary Thuerk een ongevraagde reclameboodschap naar 400 van de toen 2.600 ARPANET-gebruikers, tot ongenoegen van velen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content