UK roept cyberreservisten op

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Het Britse ministerie van defensie start een ‘cyber-eenheid die ook cyber-aanvallen zal kunnen uitoefenen, en wil hiervoor ook een beroep doen op experten uit het bedrijfsleven.

Het Britse ministerie van defensie gaat vanaf de maand oktober reservisten rekruteren voor de oprichting van een nieuwe cyber-eenheid – de Joint Cyber Reserve Unit. Naast de verdediging van computernetwerken en gegevens van de Britse overheid, zal de eenheid ook een aanvalscapaciteit hebben. Aan de Britse krant ‘The Mail on Sunday’ verklaarde minister Philip Hammond: ” Dit is de nieuwe frontlijn van defensie. Jarenlang hebben we een defensiecapaciteit opgebouwd om ons te beschermen tegen cyberaanvallen. Dat volstaat niet meer. Je schrikt mensen af door over een aanvalscapaciteit te beschikken. We bouwen in Groot Brittannië een cyberaanvalscapaciteit, zodat we kunnen terugslaan in de cyberruimte tegen vijanden die ons aanvallen, met cyber als een aanvaarde militaire activiteit naast de land-, zee-, lucht- en ruimtemacht. In toekomstige conflicten zullen onze bevelhebbers over cyberwapens beschikken naast conventionele wapens.”

Voor de eenheid komen legerspecialisten die afzwaaien in aanmerking, evenals reservisten met de nodige expertise, maar ook burgers met ervaring en kennis “uit hun praktijkervaring bij de aanpak van deze bedreigingen.”

Gezien het gebrek aan specialisten in militaire en overheidsdiensten, is dit idee allicht interessant om ook in België te overwegen. Bij defensie kon hierover evenwel niet meteen commentaar worden verschaft.

Partner Content