Universeel alternatief voor Facebook Connect en Google login

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Een consortium van mobiele operatoren schaart zich achter Mobile Connect, een initiatief van Orange waarmee je in principe veilig en zonder het delen van data kan inloggen op internetdiensten.

Een consortium van mobiele operatoren schaart zich achter Mobile Connect, een initiatief van Orange waarmee je in principe veilig en zonder het delen van data kan inloggen op internetdiensten. “Mobile Connect is een uitstekend alternatief voor Facebook Connect”, vindt ceo Axel Dauchez van Deezer. Iedereen kent het probleem: door de wildgroei aan internetplatformen moeten we steeds meer paswoorden onthouden. Eenzelfde gebruikersnaam en inlogcode gebruiken voor verschillende diensten is al helemaal uit den boze, want een paswoord is zo onderschept.

Inloggen via Facebook Connect of Google+ is een oplossing die vanuit de VS is komen overwaaien, maar telkens je dat doet deel je gegevens aan die bedrijven, zodat ze steeds meer over jou te weten komen, en je privacy in het gedrang komt.

Mobile Connect, een nieuw, open en universeel initiatief van Orange (France Telecom), wil daar iets aan doen. Het betreft een SIM-gebaseerde authenticatie-oplossing waarbij er een 4-cijferige pincode gekoppeld wordt aan het telefoonnummer op je SIM-kaart, en waarbij je kan inloggen op internetdiensten zonder gegevens over het internet te sturen.

Mobile Connect maakt gebruik van het OpenID Connect protocol, waarbij je SIM-kaartgegevens door de operatoren worden omgezet in een URL om in te loggen op de internetdiensten die de service ondersteunen.

De technologie achter Mobile Connect is overigens niet nieuw. Zweedse financiële instellingen gebruiken al een tijdje een gelijkaardige dienst (‘BankID’) om hun klanten op een veilige manier te laten inloggen op hun sites, en ook in België zijn er al toepassingen waarbij je voor bepaalde banktransacties gebruik kan maken van authenticatie via de SIM-kaart in je telefoon (denk aan m-banxafe).

Wel nieuw is dat de GSMA, de organisatie die de belangen van de operatoren verdedigt, zich samen met spelers als Orange, Telefonica, China Mobile, China Telecom, Tata, Telstra en vele anderen achter het initiatief schaart en hoopt dat het zo snel mogelijk wereldwijd kan worden uitgerold.

Gratis Ook simkaartproducenten zoals Gemalto scharen zich achter Mobile Connect. Ceo Olivier Piou liet in Barcelona zelfs verstaan dat zijn bedrijf de ROM-code voor Mobile Connect gratis gaat toevoegen aan zijn SIM-kaartjes. “De telecom-industrie is zo zwaar gereguleerd dat je er van op aan kan dat je persoonlijke gegevens nooit misbruikt zullen worden”, bestond de man het nog.

“Bovendien hebben de operatorn toegang tot het grootste gedeelte van de wereldbevolking, waardoor Mobile Connect een gigantisch potentieel heeft.”

Mobile Connect kan eenvoudig toegevoegd worden aan moderne SIM-kaarten (wanneer er nog voldoende ruimte rest), en het is de bedoeling dat alle dienstenleveranciers er gratis gebruik van kunnen maken. Eén van de eerste spelers die dat zeker gaat doen is Deezer, toevallig ook uit Frankrijk. “Mobile Connect is een uitstekend alternatief voor Facebook Connect”, vertelde ceo Axel Dauchez op het Mobile World Congress.

Vraag is of alle andere bedrijven die actief zijn op het internet, en die de voorbije jaren misschien wel zelf een veilig inlogsysteem bedacht hebben, even snel op de kar zullen springen. Wat dat betreft zal veel afhangen van de marketinginspanningen die de operatoren willen leveren om hun tool gepromoot te krijgen.

Wat de uitrol betreft lopen er intussen al proefprojecten in Frankrijk. Tegen het einde van 2015 wil Orange Mobile Connect hebben uitgerold in al de landen waar het actief is. Het bedrijf hoopt tegelijk dat er snel nog meer operatoren zich achter het project zullen scharen, opdat het ook in realiteit kan uitgroeien tot een universeel systeem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content