Universele gsm-lader vanaf volgend jaar op de markt

Het plan van de Europese Commissie en de telecomsector om een universele gsm-lader te introduceren, wordt stilaan werkelijkheid.

Het plan van de Europese Commissie en de telecomsector om een universele gsm-lader te introduceren, wordt stilaan werkelijkheid.

Nu al duiken de eerste modellen op, maar vanaf januari volgend jaar zou eenzelfde apparaatje alle nieuwe smartphones in Europa moeten kunnen opladen, zo bevestigde een woordvoerder van de Commissie.

Onder impuls van de Europese Commissie sloten de tien grootste fabrikanten van mobiele telefoons ter wereld medio 2009 een akkoord om nieuwe toestellen in de toekomst met een universele lader uit te rusten. Daarvoor zouden ze een beroep doen op een micro-USB-stekker. Bedoeling was om al in de loop van 2010 over te schakelen, maar uiteindelijk zal het dus voor begin volgend jaar zijn.

Een universele lader biedt verschillende voordelen. Zo zou het niet langer nodig zijn bij elke nieuwe gsm ook een oplader aan te bieden. Dat drukt de verkoopskosten, maar kan bovendien een aanzienlijke afname betekenen van de elektronische afvalberg. Om nog maar te zwijgen van de uitwisselbaarheid onder gezinsleden en vrienden.

De producenten die het initiatief volgen zijn onder meer Nokia, Sony Ericsson, Samsung, Apple en Motorola.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content