Universiteiten verleren Cobol

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Een wereldwijd onderzoek bij universiteiten wereldwijd, leert dat driekwart van hen geen Cobol meer onderwijst, ondanks een blijvende nood aan die competentie, aldus opdrachtgever MicroFocus.

Ondanks duizenden toepassingen met miljoenen lijnen Cobol, blijken universiteiten amper nog Cobol te onderwijzen aan hun studenten. Een 73 procent van de bevraagde instellingen onderwijzen geen Cobol meer, hoewel 71 procent wel overtuigd zijn dat bedrijven in de komende 10 jaar wel nog gebruik zullen maken van Cobol toepassingen.

Overigens nemen slechts 18 procent van de 27 procent die wel nog Cobol onderricht geven, deze taal op in het kerncurriculum, terwijl 9 procent het als keuzevak bieden.

Nochtans zou volgens MicroFocus, onderhand ’s werelds enige Cobol leverancier, de kennis van Cobol de afgestudeerde ict’ers meer kansen op de arbeidsmarkt bieden. Ca. 21 procent van de bevraagde academici deelden die opinie, maar daar tegenover stonden ook 22 procent met een negatieve kijk op Cobol. Dat ging van ‘Cobol is verouderd’ en ‘uncool’ (14%) langs ‘Cobol is dood’ (5%) tot ‘helemaal geen kennis van Cobol (3%). MicroFocus was dan ook niet verbaasd dat 65 procent van de respondenten meenden dat de studenten ook een negatieve kijk op Cobol hadden. Toch zouden 43 procent van hen slechts bereid zijn Cobol (opnieuw) op te nemen in het curriculum als de studenten er zelf om zouden vragen.

Eens te meer werd als mogelijke oplossing een nauwere samenwerking tussen bedrijven en academia voorgesteld, om het belang van Cobol in de verf te zetten. Zo wordt onder meer aan enkele Belgische universiteiten, zoals de U Antwerpen, bijkomende cursussen Cobol aangeboden.

Het probleem is evenwel dat in heel wat geesten Cobol overeenkomt met ‘onderhoud’ en niet met ‘nieuwe, opwindende projecten met toekomst’. Sommige academici wijten dit onder meer aan een gebrek aan media-aandacht voor Cobol, tegenover een overvloed aan informatie over Java, C++, PHP en andere talen. Bedrijven zouden in hun jobaanbiedingen, meer naar Cobol moeten verwijzen, zodat de nood aan die kennis duidelijker wordt. Anderen counteren dit door op te merken dat een job in ‘onderhoud’ nooit aantrekkelijk zal zijn, en sowieso meer kans loopt te worden uitbesteed naar lage loonlanden.

Duidelijk is dat Cobol wel nog een toekomst heeft op korte en middellange termijn, maar dat een lange termijn toekomst zal afhangen van de relevantie van (nieuwe?) Cobol toepassingen in nieuwe omgevingen. Anderzijds verwees de nieuwssite ‘The Register’ nog even met graagte naar een uitspraak van de eminente Nederlandse computerwetenschapper Edsger Dijkstra: “The use of Cobol cripples the mind; its teaching should, therefore, be regarded as a criminal offense.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content