USB-uitvinder verdiende niets aan uitvinding

Een usb-aansluiting © Pieterjan Van Leemputten

Ajay Bhatt was twintig jaar geleden de uitvinder van usb. Ondanks dat we allemaal een handvol usb-toestellen hebben, verdient hij er niets aan. Al was de reden daarvoor ook een van de succesfactoren.

Bhatt wordt gezien als de sleutelfiguur in de uitvinding van de Universal Serial Bus of kortweg usb. Maar de patenten achter de technologie zitten allemaal bij Intel, dat het concept van een universele aansluiting van bij het begin ondersteunde. Ook daar rinkelde de kassa niet extra, want het bedrijf besloot de technologie open en royalty-vrij te houden.

In een gesprek met Business Insider zegt Bhatt dat hij het nooit voor het geld deed en de aanpak van Intel steunt. “Ik wou verandering brengen, en het is zeldzaam dat je de kans krijgt om zoiets groots te veranderen.”

Die beslissing heeft hoogstwaarschijnlijk bijgedragen tot het succes van de technologie. Doorgaans sluiten grote technologiebedrijven licentiedeals over het gebruik van gepatenteerde technologie. Maar dat heeft als nadeel dat technologiefabrikanten minder snel op de kar springen van technologie die zichzelf nog moet bewijzen.

Het idee achter usb was niet enkel een universele poort, maar ook het voorkomen dat elk toestel nog eens via een aparte cd of diskette moest worden geconfigureerd en geïnstalleerd. De technologie kreeg dan ook een serieuze duw in de rug toen Apple met de iMac G3 (augustus 1998) en later Microsoft, vanaf Windows 98 Second Edition (april 1999) de technologie ondersteunden.

Bhatt was destijds Chief Architect USB Development en werkt twintig jaar later nog steeds voor Intel, hetzij de laatste jaren als Chief Architect Client Computing Group. Momenteel wil hij iets soortgelijks verwezelijken met de stylus. Zo werkt hij met 35 bedrijven samen om elke stylus op elk platform te laten werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content