Uw Android-apps worden veiliger (volgens Google)

Internetgigant Google verhoogt de beveiliging van Android-apps. Het bedrijf gaat zijn applicaties ook na installatie door gebruikers monitoren op malware en kwetsbaarheden.

Internetgigant Google verhoogt de beveiliging van Android-apps. Het bedrijf gaat zijn applicaties ook na installatie door gebruikers monitoren op malware en kwetsbaarheden. ‘Als een app na de installatie andere software installeert, willen wij dit aan de gebruiker melden’, zegt Adrian Ludwig, beveiligingsexpert bij het Android-team van Google, tegen het Amerikaanse ict-vakblad Computerworld.

Google controleert standaard Android-apps tijdens de installatie, ook als de apps niet via Google Play geïnstalleerd worden. Android verifieert de app en bekijkt of het bestand malware of andere potentiële risico’s voor de gebruiker met zich meebrengt, maar Google wil nu een stap verder, door ook na de installatie op zoek te gaan naar malware.

Volgens de beveiligingsexpert wordt de nieuwe beveiligingsfunctie de komende weken uitgerold via een update van Play Services naar Android-apparaten. De nieuwe functie komt beschikbaar voor gebruikers van Android 2.3 en hoger.

Android groot doelwit van malwareschrijvers
Malwareschrijvers storten zich volop op Android. Het aantal malwareprogramma’s op Google’s platform steeg in de tweede helft van 2013 met 30 procent ten opzichte van de eerste helft van dat jaar. Over heel 2013 werden bijna 1,2 miljoen nieuwe malware-apps ontdekt. Een toename van 460 procent ten opzichte van 2012. Dat blijkt uit ccijfers van Mobile Malware Report G Data.

In 2013 werden volgens marktonderzoeker Gartner 877 miljoen smartphones en tablets met Android verkocht.

(i.s.m. Computable)

Partner Content