Uw pc in dienst van een Amerikaans leger-botnet?

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Hoeveel computers in ons land werken al voor het Amerikaans leger?

Hoeveel computers in ons land werken al voor het Amerikaans leger?

Het lijkt een vreemde vraag, maar de opmerkingen van Col. Charlie Williamson op BBC Radio 4 roepen toch wel vreemde vragen op. Deze kolonel van de Amerikaanse luchtmacht sprak wel uitdrukkelijk ten persoonlijke titel, maar concreet stelde hij toch voor dat de Amerikaanse overheid een cyber-aanvalscapaciteit zou moeten opbouwen. Lees: een eigen botnet opbouwen voor aanvalsdoeleinden en het bestaan ervan ook bekend maken aan potentiële agressors.

Dat zou deze laatsten, geheel in de traditie van de nucleaire ‘mutually assured destruction’ strategie, moeten weerhouden van aanvallen op de USA. Geheel in Bushiaanse stijl merkt hij op dat “in de juiste omstandigheden, het interessant kan zijn en zelfs gerechtvaardigd voor de USA om een computer die ons aanvalt, te beletten verdere schade aan te richten, wanneer de eigenaar er niet in slaagt de nodige stappen te zetten om ons te beschermen.”

Gevraagd of het Amerikaans leger wellicht al zo’n aanvals-botnet (zeg maar een Terminator-net?) heeft, antwoordde hij “That’s entirely possible.” En aangezien botnetten zich geen zorgen moeten maken over landsgrenzen, kunnen we rustig terugkeren naar de aanvang van dit stukje… Hoeveel computers in ons land werken al voor het Amerikaans leger?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content