Uw tv en koelkast zijn binnenkort makkelijker te herstellen

Huishoudapparatuur wordt vanaf 2021 makkelijker herstelbaar. Europa legt regels op waardoor gangbare onderdelen tot tien jaar lang beschikbaar moeten zijn.

De Europese Commissie helpt bij het zogenaamde ‘right to repair’, een oproep van consumentengroepen om huishoudtoestellen vlotter herstelbaar te maken. Zij klagen dat van sommige toestellen geen herstelonderdelen beschikbaar zijn, en dat veel toestellen net buiten hun garantieperiode stuk gaan.

Europa verplicht fabrikanten nu om vanaf april 2021 tot tien jaar reserveonderdelen te voorzien aan professionele herstellers. Ook moeten de toestellen te herstellen zijn met gangbaar materiaal (zoals een schroevendraaier) en bepaalde onderdelen moeten vlot toegankelijk zijn.

Met de nieuwe regels komt Europa niet alleen consumentengroepen tegemoet, het hoopt zo ook de afvalberg te verkleinen. Een toestel dat nog geruimte tijd kan hersteld worden, wordt immers minder snel vervangen.

De regels gelden voor alle duidelijkheid niet voor smartphones of tablets, maar slaan vooral op klassieke huishoudtoestellen.

Het gaat onder meer om koelkasten, wasmachines, vaatwassers, elektronische schermen/televisietoestellen, lichtbronnen en hun aansturing, externe stroombronnen, elektrische motoren, stroomtransformatoren en lastoestellen. Ook koelkasten met verkoopsfunctie (zoals koelboxen in de supermarkt) en drankautomaten vallen onder de regeling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content