UZ Gent neemt robot in dienst
Het UZ Gent heeft Zora in dienst genomen, een humanoïde robot die ingezet wordt voor revalidatie en valdetectie bij epilepsiepatiënten en ouderen.
Het UZ Gent heeft voor de komende twee jaar Zora in dienst genomen, een 57 centimeter grote programmeerbare humanoïde robot die 25 graden bewegingsvrijheid heeft en over allerlei sensoren beschikt. Voor het eerst ter wereld wordt een humanoïde robot ingezet voor (kinder)revalidatie en valdetectie bij epilepsiepatiënten en ouderen.
Met het tweejarig project willen het UZ Gent, de vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (UGent), de Christelijke Mutualiteit (CM) en de firma Qmbt/Qbis onderzoeken hoe een robot (aanvullend) ingezet kan worden binnen de gezondheidszorg.
Beleefde en sympathieke robot “De beschikbaarheid van middelen en dus van personeel voor revalidatie is beperkt”, verduidelijkt professor Hilde van Waelvelde (UGent). “Er is wetenschappelijke evidentie dat intensiteit van training een belangrijke factor is voor slagen. Zora zal toelaten met dezelfde inzet van personeel de intensiteit van de training te verhogen.”
De beleefde en sympathieke robot Zora wordt wel enkel aanvullend ingezet. “De robot zal gebruikt worden om vooraf aangeleerde oefeningen correct uit te voeren, bijvoorbeeld om relatief saaie herhalingen uit te voeren. Zora zal instructies geven, aanmoedigen en tot op een bepaald niveau feedback geven.”
Hoge aaibaarheidsfactor Een ingebouwde camera registreert de oefeningen. Daardoor krijgen therapeuten een logboek van de intensiteit van de training per patiënt. Daarnaast zal de robot op termijn verbonden kunnen worden met een elektromyografie (EMG), die de samentrekking van de spieren detecteert. “Aan de hand hiervan kan Zora bepalen of de oefeningen juist of fout worden uitgevoerd. Ook door markers op het lichaam van de patiënt aan te brengen, kan de robot de juistheid van de oefening bepalen.”
Tijdens een eerste demonstratie bleek dat de robot met hoge aaibaarheidsfactor meteen omarmd werd door kinderen. Zora liet de jonge revalidatiepatiëntjes allerlei kracht-, coördinatie- en uithoudingsoefeningen doen en beloonde hen met complimenten en muziek.
Zora kan epilepsieaanvallen detecteren Daarnaast kan Zora geprogrammeerd worden om bij epilepsiepatiënten aanvallen te detecteren, in eerste instantie in een ziekenhuisomgeving. “De robot zal via een WiFi-verbinding de EEG (elektro-encefalogram) van een epileptische patiënt in het ziekenhuis lezen en analyseren en kan bij een vermoedelijke aanval gepersonaliseerde vragen stellen.” Als een robot in dergelijke gevallen een juiste inschatting maakt, hoeven verpleegkundigen niet meer onnodig uit te rukken. “Zora kan bovendien zodanig geprogrammeerd worden, dat hij bij een bevestigde aanval hulp kan inroepen door bijvoorbeeld iemand op te bellen.”
In een latere fase wordt overwogen om Zora in de thuiszorg in te zetten. (Belga/MI)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier