UZ Leuven plaatst aanraakterminals naast alle bedden

Alle 2035 ziekenhuisbedden op de 5 campussen van het universitair ziekenhuis (UZ) van Leuven krijgen terminals met aanraakschermen. Telecomspecialist Nextel en Televic, dat communicatiesystemen bouwt, hebben dat contract in de wacht gesleept.

Alle 2035 ziekenhuisbedden op de 5 campussen van het universitair ziekenhuis (UZ) van Leuven krijgen terminals met aanraakschermen. Telecomspecialist Nextel en Televic, dat communicatiesystemen bouwt, hebben dat contract in de wacht gesleept.

De ‘bedside terminals’ die Nextel en Televic installeren, moeten zowel voor het verplegend personeel als voor de patiënten voordelen bieden. Verplegend personeel kan er het elektronische patiëntendossier op raadplegen of röntgenfoto’s bespreken met de patiënt. Het risico op menselijke fouten zou zo ook beperkt kunnen worden: een barcodescanner gekoppeld aan de terminals zorgt ervoor dat een patiënt nooit meer de verkeerde of tweemaal dezelfde medicatie krijgt.

Patiënten van hun kant kunnen hun e-mail raadplegen, internetten, televisie kijken, maaltijden bestellen en dies meer. Ouders wiens kinderen in het ziekenhuis liggen, kunnen ’s avonds nog met hen in contact komen via een webcam, oudere patiënten kunnen op zondag live uitzendingen van de mis in de kapel van het ziekenhuis volgen of patiënten kunnen informatiefilmpjes te zien krijgen over hun revalidatieproces.

Technologisch is het een bijzonder complex project, stelt Bart Troubleyn van Nextel in een persbericht. “We hebben ervoor gezorgd dat er voldoende redundantie in het systeem zit. De digitale satellietsignalen voor televisie moeten omgezet worden in ip-streaming en de terminals moeten afgestemd worden op de andere applicaties in het ziekenhuis, zoals de röntgenapparatuur, de telefoons, … Bovendien worden de terminals geïnstalleerd terwijl het ziekenhuis operationeel is. Alles moet dus op elk moment blijven werken.”

Het project heeft een waarde van zo’n 8 miljoen euro. Ook andere ziekenhuizen kozen al voor bedside terminals, maar bolgens Nextel is het de eerste keer dat een dergelijke implementatie in ons land op zulk een grote schaal gebeurt. De eerste bedside terminal in UZ Leuven wordt in september van dit jaar in gebruik genomen. In december 2012 moet het project volledig zijn afgerond.

Een uitgebreid verhaal hierover leest u in Trends van deze week.

De technologie is afkomstig van het Britse Lincor Solutions.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content