V-ICT-OR ijvert voor digitale lokale agenda

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het jaarlijkse ShoptIT-congres van de Vlaamse ICT Organisatie (V-ICT-OR) werd dit jaar uitgebreid met enkele niet-technologische ’tracks’ die met name de beleidsmakers moet aanspreken. En dat is geen toeval.

Het jaarlijkse ShoptIT-congres van de Vlaamse ICT Organisatie (V-ICT-OR) werd dit jaar uitgebreid met enkele niet-technologische ’tracks’ die met name de beleidsmakers moet aanspreken. En dat is geen toeval.

Ict is geen zaak van de ict-dienst alleen: ook niet bij de lokale besturen. Dat is de boodschap die V-ICT-OR wil uitdragen. Op het ShoptIT-congres lag de nadruk dan ook eerder op het beleidsmatige en strategische aspect, dan op het louter technologische gedeelte van e-government. Het is in het licht hiervan dat de nieuwe brochure ‘Haalt uw gemeente 2020 zonder ICT?’ moet gezien worden.

“Met de brochure richten we ons op de beleidsmakers zoals burgemeesters, schepenen en raadsleden, en op het management waaronder de financieel beheerders en de secretarissen”, legt Peter Hautekiet van V-ICT-OR uit. De brochure krijgt binnenkort wel een vervolg, waarin het technologische gedeelte meer uitgelicht wordt. Tijdens het congres werden een aantal ideeën alvast afgetoetst aan de aanwezigen. De brochures kaderen overigens in een breder Europees initiatief, om het belang van ict in het lokaal bestuur te versterken.

Lokaal integratiewerk

Gevraagd naar een vergelijking met de situatie in de lokale besturen een jaar geleden, antwoordt Peter Hautekiet dat “de idee van informatiearchitectuur duidelijk gerijpt heeft. Vorig jaar was dat in heel wat besturen nog een vaag begrip, terwijl we nu meer en meer concrete uitwerkingen en pilootprojecten zien. Kijk bijvoorbeeld naar het Vesta-project in Gent, waarin alle persoonsgegevens geïntegreerd worden.” Precies die integratie blijft in heel wat lokale besturen nog een probleem. “Typisch zien we veel verticale toepassingen met heel specifieke eisen, maar integratie is er vaak nauwelijks. Lokale integrators willen daar nu duidelijk een rol in gaan spelen”, besluit Peter Hautekiet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content