Vaarwel westerse telecomdominantie

Het was van ver te zien aankomen, maar dit jaar wordt het waarschijnlijk officieel: Azië wordt de grootste telecommarkt ter wereld.

Het was van ver te zien aankomen, maar dit jaar wordt het waarschijnlijk officieel: Azië wordt de grootste telecommarkt ter wereld.

Een en ander blijkt uit nieuwe voorspellingen van Gartner over de groei van de telecommarkt. Wereldwijd ziet de groei er voor dit jaar nog goed uit: 7,6 procent erbij maakt een totale omzet van 2 biljoen dollar in 2008. Maar voor het eerst in de geschiedenis spant niet Noord-Amerika de kroon qua omzet, wel Azië: respectievelijk 511,6 miljard dollar tegenover 513,1 miljard dollar. Met groeicijfers die ook dit jaar weer dubbel zo hoog liggen dan in Noord-Amerika, was het maar een kwestie van tijd voor dat gebeurde.

In West-Europa is groei voor 2008 nog vrij degelijk, met 6,1 procent tot 489,8 miljard dollar. Maar vanaf 2009 tot zeker 2011 zal die groei volgens Gartner niet meer uitkomen boven de 2 procent.

Een en ander heeft volgens Gartner te maken met de tanende dominatie van traditionele telecomdiensten, ten voordele van telecomuitrusting. In 2008 bedraagt het aandeel van diensten nog 1,6 biljoen dollar, of 80 procent van de omzet. Maar de groei van de omzet uit telecomhardware ligt dubbel zo hoog als die van diensten. Binnen enkele jaren genereert die tak waarschijnlijk al een vierde van de omzet. Volgens Gartner is het voor de traditionele telco’s dus zaak om in te zetten op convergente diensten en op nieuwe markten.

Vastelijndiensten blijven overigens achteruitgaan, ten voordele van mobiele diensten, maar in het westen lijkt ook die laatste markt stilaan te stagneren. De markt van datadiensten wordt het nieuwe beloofde land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content