Vakbond negatief over loonoffer Nederlandse IT’ers

De Nederlandse vakbond FNV ziet weinig heil in de loonoffers die IT-bedrijven Atos, CapGemini en CGI van hun oudere medewerkers vragen.

De Nederlandse vakbond FNV ziet weinig heil in de loonoffers die IT-bedrijven Atos, CapGemini en CGI van hun oudere medewerkers vragen.


FNV Bondgenoten, de grootste vakbond van Nederland, schrijft ineen mededeling dat het een gesprek wil met de ICT-branche over de loonplannen van Atos, CapGemini en CGI. “Laten we vooropstellen dat er eerst een probleem moet zijn voordat je met een oplossing komt. En wat is dan dat probleem? Toch niet dat er een taboe ligt op demotie?” schrijft de vakbond. Volgens FNV helpt een loonoffer niet tegen het probleem van de verlaagde tarieven in de IT-sector, waardoor medewerkers niet meer kostendekkend kunnen worden weggezet.


De bond ziet meer heil in individuele demotie als een “medewerker niet meer kan voldoen aan de eisen die de functie stelt” en zelf voorstelt om een lagere functie, die wel met zijn capaciteiten overeenkomt, te aanvaarden. Maar een algemene loonsvermindering helpt volgens FNV niet tegen het offshoren naar India of het verhelpen van een omgekeerde leeftijdspiramide binnen een bedrijf. Misschien kan een extra scholingsinspanning voor bepaalde medewerkers het probleem verhelpen, zo schrijft de bond. “Dan kunnen zij in de toekomst tegen een hoger tarief worden weggezet,” aldus FNV Bondgenoten.


In een gesprek met de Nederlandse ICT-branche wil FNV wel praten over een tijdelijk loonoffer dat gekoppeld wordt aan een werkgelegenheidsgarantie. Maar een algemeen loonoffer wijst de Nederlandse vakbond af. Dat legt het probleem immers op oneerlijke wijze bij de werknemer. De problemen waar Atos, CapGemini, CGI en andere Nederlandse ICT-bedrijven mee worstelen, behoren immers tot het “gewone ondernemersrisico”, aldus bondsbestuurders Bob Bolte, Ger Klinkenberg en Fred Polhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content