Vakbonden Alcatel-Lucent voeren ‘begrafenis’ op tegen jobverlies

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

In Antwerpen voeren de vakbonden actie uit onvrede met het nieuwe banenverlies bij Alcatel-Lucent.

In Antwerpen voeren de vakbonden actie uit onvrede met het nieuwe banenverlies bij Alcatel-Lucent. “Met een lijkwagen en doodsprentjes willen we alle personeelsleden sensibiliseren voor de komende besparingsronde,” bevestigt BBTK-secretaris Guy Vertommen.

Vanochtend verzamelden vakbondsafgevaardigden van het ACV, ACLVB en ABVV bij de kantoren van Alcatel-Lucent achter het station Antwerpen-Centraal. De arriverende personeelsleden kregen een lijkwagen te zien en de vakbonden deelden doodsprentjes uit.

“Het is een ludieke begrafenisplechtigheid naar aanleiding van de 280 fijne collega’s die zullen moeten vertrekken,” zegt Guy Vertommen. “De boodschap is dat het de volgende keer ook een ander personeelslid is dat moet vertrekken. We merken dat de actie wordt gesmaakt.”

Volgens Vertommen zal deze besparingsoperatie zwaarder zijn dan de laatste ronde in januari. “Toen hebben we het aantal verplichte vertrekkers nog kunnen beperken tot 30 van de in totaal 185. Nu zijn er bijvoorbeeld veel minder interne vacatures. De rek is er dus wat uit om binnen Alcatel-Lucent nog te verschuiven.”

Volgens de vakbonden gebeuren de besparingen blindelings vanuit Parijs. “Dit is een top-downbeslissing waarbij men zegt dat er zoveel mensen moeten verdwijnen. Hoe men dat oplost, is een probleem ter plekke,” zegt Eric Vuchelen van ACLVB. “Nu komt men aan de kritische massa. Op een bepaald moment zullen bepaalde diensten niet meer degelijk functioneren.”

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content