Valt ‘vind ik leuk’ onder vrije meningsuiting?

Die vraag zal het gerecht in de Amerikaanse staat Virginia moeten beantwoorden.

Valt het aanklikken van ‘vind ik leuk’ op de sociale netwerksite Facebook onder de vrijheid van meningsuiting? Die vraag zal het gerecht in de Amerikaanse staat Virginia moeten beantwoorden. Een sheriff stuurde er na zijn herverkiezing personeelsleden de laan uit die tijdens de kiescampagne zijn tegenstrever een ‘vind ik leuk’ toegedicht hadden.

De rechtbank van de stad Newport News oordeelde eerder dat het aanklikken van ‘vind ik leuk’ niet onder de vrijheid van meningsuiting valt, die beschermd wordt door het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU en Facebook hebben zich nu ook partij gesteld in de beroepsprocedure tegen die uitspraak.

De zaak gaat terug tot november 2009. Tijdens de campagne voor de sheriffverkiezingen vernam de sheriff van Hampton dat zes van zijn personeelsleden zich in commentaren voor zijn uitdager uitgesproken hadden en de uitdager ook ‘leuk vonden’. Eenmaal herkozen stuurde sheriff de zes de laan uit omdat ze hun werk niet naar behoren uitvoerden.

De gedupeerden trokken daarop naar de rechter omdat hun vrije meningsuiting geschonden zou zijn. Maar volgens de rechtbank is ‘vind ik leuk’ een “meningsuiting die niet voldoende is”, “niet voldoende onderbouwd” om door het grondwetsamendement beschermd te worden.

Volgens ACLU geeft het ‘liken’ daarentegen aan andere gebruikers iemands steun, goedkeuring of appreciatie weer, en het moet dus grondwettelijk beschermd zijn. Facebook argumenteert dat ‘vind ik leuk’ het equivalent is van het neerplanten van een verkiezingsbord in de tuin. Het geschil wordt in september voortgezet.

Bron: Belga

Partner Content