Van de HTC M9 tot de Samsung Galaxy S6: wat mogen we verwachten van het Mobile World Congress?

© web
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Maandag wordt het Mobile World Congress afgetrapt, het belangrijkste tech-event ter wereld voor everything mobile. Welke nieuwe toestellen worden boven de doopvont gehouden in Barcelona?

Het Mobile World Congress in Barcelona is het walhalla voor iedereen die geïnteresseerd is in smartphones, wearables, apps en andere mobiele technologie. Vorig jaar zakten liefst 80.000 bezoekers af naar de stad aan de Costa Brava, waaronder zelfs Facebook-opperhoofd Mark Zuckerberg.

De échte sterren in Barcelona zijn echter niet de opvallende gasten, maar wel de nieuwe high end smartphones die getoond en gelanceerd worden. Dit jaar wordt er vooral uitgekeken naar de voorstelling van Samsung’s langverwachte Galaxy S6, en naar de nieuwe boreling van HTC, de M9.

Samsung

Samsung heeft geen al te best jaar achter de rug wat mobieltjes betreft. In de high end vreet Apple aan het aandeel van de marktleider met de uitzonderlijk succesvolle iPhone 6, en in de low- en midrange-segmenten maken Chinese fabrikanten als Huawei, ZTE, Xiaomi en OnePlus steeds nadrukkelijker het mooie weer.

Met andere woorden is de lancering van de Galaxy S6 één van de belangrijkste productlaunches voor Samsung in jaren. Dit nieuwe toptoestel moet de Koreanen opnieuw in het middelpunt van de belangstelling plaatsen. Volgens de eerste geruchten zou Samsung alvast schoon schip hebben gemaakt, en zou de S6 iets helemaal anders zijn dan zijn voorgangers.

Wat we al weten? Het goedkope plastic wordt eindelijk geruild voor een metalen afwerking (in navolging van de concurrentie). De achterkant zou volgens de laatste lekken volledig uit glas bestaan (een beetje zoals de Sony Xperia Z3 dus), er is naar verluid een nieuwe vingerafdrukscanner voorzien én er wordt ook een versie voorgesteld met een gekromd ‘infinity’-scherm (denk aan de Galaxy Note Edge, maar in plaats van een infinity-curve aan één kant, een curve aan beide zeiden).

Voorts zou Samsung zijn TouchWiz-skin flink opgekuist hebben, en zou hij in het verlengde liggen van de zuivere Android 5.0-interface op de Nexus 6. Het aantal voorgeïnstalleerde Samsung-apps zou beperkt worden tot het absolute minimum.

Wat intussen zo goed als vaststaat, is dat Samsung voor de S6 afstapt van de Snapdragon-chips van Qualcomm en kiest voor de zelf ontwikkelde octacore Exynos-processoren. Een krachtige S6 met Exynos-chips aan boord is één van de manieren waarop Samsung zich hoopt te kunnen onderscheiden van het Snapdragon en het Apple-geweld.

HTC

Over de HTC M9 die zondag wordt voorgesteld, zijn intussen al heel wat dingen uitgelekt. Dat het toestel qua design erg dicht aanleunt bij de M7 en de M8 bijvoorbeeld (vooral de rand rondom het toestel krijgt een andere tint mee), en dat er geopteerd wordt voor een 20 megapixel-camera op de achterzijde en een HTC ultrapixel-camera aan de voorkant.

Na enkele moeilijke jaren probeert HTC zich overigens om te vormen van een zuivere smartphone-fabrikant tot een bedrijf dat ook andere toestellen bouwt. De RE-camera was een eerste experiment in die richting, en verwacht wordt dat de Taiwanezen zondag voor het eerst een smartwatch tonen.

Huawei

De Chinese fabrikant Huawei wacht nog even met de voorstelling van zijn nieuwe toptoestel, de lancering daarvan is later op het jaar voorzien. Wel komt Huawei in Barcelona met enkele nieuwe wearables en viert de technologiegigant de komst van twee smartphones uit de ‘Honor’-reeks (de ‘Honor 6+’ en de ‘Honor Cherry’) naar Europa.

Met het nieuwe Honor-merk mikt Huawei vooral op de midrange-markt. Bedoeling is om aantrekkelijke toestellen met topspecificaties in de markt te zetten voor een zeer zacht prijsje. De echte toptoestellen van de Chinezen zullen onder de Huawei-naam blijven opduiken.

LG

LG lanceert in Barcelona een nieuwe lijn van smartphones in het middensegment, voor een prijs die schommelt tussen de 99 en de 199 euro. De ‘Magna’ en de ‘Spirit’ (allebei verkrijgbaar in 3G en 4G-versie) combineren een gelikte metalen afwerking met een gebogen scherm. Door ook in het middensegment met dergelijke ‘curves’ uit te pakken, hoopt LG zich te kunnen onderscheiden van de moordende concurrentie in die categorie.

Ook de nieuwe smartwatch LG Watch ‘Urbane’ wordt in Barcelona boven de doopvont gehouden. Die ziet er uit als een ‘echt’ horloge, en zou een autonomie hebben van twee dagen bij intensief gebruik.

De Urbane zou in twee verschillende versies in de markt gezet worden: ééntje draait op Android Wear, en de andere versie op het intern ontwikkelde ‘LG Wearable Platform’. Volgende week weten we meer.

Sony en Microsoft

Ook Sony houdt het dit keer bij de voorstelling van enkele toestellen uit het middensegment (de Sony Xperia E4 en de E4g bijvoorbeeld, en volgens de geruchtenmolen ook een Xperia Compact en een Xperia Ultra), en houdt de komst van de Xperia Z4 voor een latere datum.

Van Microsoft tenslotte, is geweten dat het bedrijf aan een nieuw Lumia-toptoestel werkt met een Snapdragon 810 aan boord, maar het is verre van zeker dat de troepen van Satya Nadella het nu al gaan tonen. Wel is er maandag sowieso een persevent van Microsoft in Barcelona, en naast het pushen van Windows 10 zou de softwareboer toch nog enkele verassingen in petto hebben.

Hoe dan ook kan u alle nieuws van op het Mobile World Congress op de voet volgen op onze website.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content