Van het meest gehate toestel tot een hub voor slimme workflows

© Samsung
Samsung
Publishing Partner

Publishing Partner verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

7 december 2015, 16:00 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:15

Ooit zorgden ze voor een revolutie op kantoor. Maar al snel groeiden ze uit tot een bron van frustratie. Ook vandaag hebben veel medewerkers nog altijd een haat-liefdeverhouding met de printer. Ten onrechte, stelt Samsung, dat de printer omtovert tot een hub voor slimme workflows.

Terwijl allerhande technologieën hun intrede deden op kantoor en de manier waarop we werken razendsnel veranderde, bleef de printer zichzelf: een passief toestel, gebonden aan een vaste werkplek. De komst van de netwerkprinter zorgde voor een eerste subtiele verandering. Het zijn echter vooral de smartphone en tablet die de vraag naar een nieuwe benadering van printing in een stroomversnelling hebben gebracht. Printing en mobiliteit leken lange tijd niet verenigbaar. Tot nu.

Slimme printer met vertrouwde look & feel

De multifunctionals uit de lijn Samsung SMART MultiXpress zijn uitgerust met een Android-tablet. Het besturingssysteem werkt precies zoals bij mobiele toestellen. Daardoor vinden gebruikers snel hun weg naar de juiste functie. Samsung stelt een platform ter beschikking (https://printingapps.samsung.com/apps) met nieuwe applicaties en widgets. Organisaties die een multifunctionele printer (MFP) van Samsung hebben geïnstalleerd, kunnen hun toestel op een heel eenvoudige manier zelf uitbreiden met applicaties. De toestellen maken het de gebruiker eenvoudiger om te kopiëren en te printen, en om efficiënt documentstromen te verwerken. Samsung bewijst dat ook een traditioneel product – zoals een MFP – ruimte biedt voor innovatie en een vernieuwende manier van werken.

Door de smartphones, tablets en printomgevingen via Android aan te sturen, kan Samsung de gebruiker op alle devices dezelfde functionaliteit, applicaties en widgets aanbieden.

Waarom kiest Samsung voor Android om printers aan te sturen? In de eerste plaats omdat het om een intuïtief platform gaat. Daarnaast zien we dat gebruikers zowel mobiel als op kantoor werken, waarbij ze dezelfde informatie, tools en applicaties ter beschikking willen hebben. Door de smartphones, tablets en printomgevingen via Android aan te sturen, kan Samsung de gebruiker op alle devices dezelfde functionaliteit, applicaties en widgets aanbieden.

Altijd toegang tot de printer

Om met de smartphone verbinding te maken met een bedrijfsprinter, moeten beide toestellen zich op hetzelfde netwerk bevinden. Tot voor kort lukte het niet om te printen als de gebruiker met zijn smartphone geen toegang had tot het bedrijfsnetwerk – bijvoorbeeld omwille van veiligheidsredenen. Samsung bedacht een eenvoudige oplossing: NFC (Near Field Communication) en Bluetooth 4.0 integreren in de MFP. Zo kan men rechtstreeks met de MFP connecteren door middel van een kleine tik op de NFC-zone met de smartphone, of dankzij een manuele koppeling via Bluetooth.

Medewerkers kunnen printen, scannen en kopiëren vanop om het even welk toestel.

Zodra er verbinding is via NFC, zet het toestel een rechtstreekse Wi-Fi Direct-verbinding op tussen de printer en de smartphone, wat het mogelijk maakt om mobiele printopdrachten te geven. Via NFC of een Bluetooth-verbinding kan de smartphone ook de klassieke pincode of printbadge vervangen om gebruikers te identificeren. Op die manier zorgt Samsung voor naadloos gebruik van de printer, waarbij de medewerkers kunnen printen, scannen en kopiëren vanop om het even welk toestel. Zo werken ze slimmer, sneller en efficiënter, zonder de frustraties die een printer vroeger al eens durfde veroorzaken.