Vanaf juni ook jefpoté.be, jupilercafé.be en garçon.be

© .
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Vanaf 11 juni is het mogelijk om .be-domeinnamen te registreren met alle accenten en afwijkende letters die in het Nederlands, Frans of Duits worden gebruikt.

Vanaf 11 juni is het mogelijk om .be-domeinnamen te registreren met alle accenten en afwijkende letters die in het Nederlands, Frans of Duits worden gebruikt. Ook karakters uit het Zweeds, het Noors en het Fins worden ondersteund. Eén en ander is een gevolg van het feit dat de Belgische domeinbeheerder DNS.be vanaf juni ook Internationalised Domain Names (IDN’s) gaat ondersteunen. Tot op heden kunnen domeinnamen geregistreerd onder het .be top level domein enkel Romeinse karakters bevatten van a tot z en van 0 tot 9 (om het koppelteken niet te vergeten).

Vanaf 11 juni wordt het ook mogelijk om een hele hoop andere tekens te registreren (onder andere ‘à’, ‘ç’, ‘è’, ‘õ’, ‘ö’ ‘ÿ’ ‘ý’ ‘ò’ ‘ä’ ‘oe’ ‘ê’ en ‘é’). Straks kunnen geïnteresseerden dus zonder probleem tierçai.be, café.be of americainpréparé.be vastleggen.

DNS.be heeft een IDN-set gekozen die alle accenten en afwijkende letters bevat die in het Nederlands, Frans of Duits gebruikt worden, en er werden nog enkele karakters uit Europese talen als het Zweeds, het Noors en het Fins aan toegevoegd.

“Verder dan dat gaan we niet”, verduidelijkt communicatiemanager Lut Goedhuys van DNS.be, “omdat we er van uitgaan dat de vraag naar bijvoorbeeld Cyrillische tekens in .be-domeinnamen zo goed als onbestaande is.”

Er zijn twee redenen waarom de Belgische domeinbeheerder nu pas uitpakt met IDN’s. “Vroeger ging men er van uit dat het risico op cybersquatting en op phishing groter werd als je te veel vreemde tekens ging gebruiken in domeinnamen, maar de ervaring leert ons dat dit al bij al nogal meevalt.”

“En intussen ondersteunen ook al heel wat mailclients en de meeste webbrowsers IDN’s, wat enkele jaren geleden nog niet het geval was. In elk geval is het niet de bedoeling om grote volumes te draaien met IDN’s. We doen dit vooral om tegemoet te komen aan onze Franssprekende landgenoten. Die werken vaak met accenten, en kunnen straks dus vlotter een .be registreren.”

Een .be-domeinnaam die gebruik maakt van één of meerdere IDN-karakters moet normaal gezien evenveel kosten als een ‘gewone’ .be-domeinnaam. DNS.be rekent geen extra kosten aan aan zijn registrars voor namen met afwijkende tekens.

Sunrise Een sunrise-periode voor Internationalised Domain Names onder .be komt er niet. Dat wil zeggen dat merkhouders en overheden niet zo maar automatisch recht hebben op de .be-domeinnaam met accenttekens die hen in feite toekomt.

DNS.be raadt iedereen aan om er op 11 juni vanaf 10 uur ‘s morgens snel bij te zijn, en om tijdig een registrar te contacteren. Bij eventuele geschillen over de rechten op een .be-domeinnaam kan er steeds beroep gedaan worden op een procedure via Cepina, het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie.

Combell, de grootste .be-registrar in België, biedt zijn klanten alvast de mogelijkheid om gratis te preregistreren voor een IDN-domeinnaam.

&file=mp4%3A%2FBBT%2FDOMEINNAAM___CODE2QNP_20130610.mp4&image=http%3A%2F%2Fimages17.knack.be%2Fimages%2Fresized%2F400%2F032%2F486%2F561%2F7%2F620_0_KEEP_RATIO_SHRINK_CENTER_FFFFFF%2Fimage%2F4000324865617.jpg&skin=http%3A%2F%2Fkanaalz.knack.be%2Fstatic%2Fthemis%2Fscripts%2Fgalleria%2Froularta%2Fskins%2Fslim%2Fslim.zip&streamer=rtmpt%3A%2F%2Frtsp.roularta.be%2Fptl-rtsp-roularta%2F

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content