Vande Lanotte wil ombudsdiensten fuseren

Federaal minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) hoopt met de geplande samensmelting van een reeks ombudsdiensten op termijn 1 miljoen euro uit te sparen.

Dat heeft hij dinsdag aangegeven in de Kamer. Vande Lanotte had de hervorming eind vorig jaar al willen afronden, maar botst op meer weerstand dan verwacht. “Dit is mijn moeilijkste dossier, merkwaardig genoeg”, zei de sp.a-minister over zijn plannen om het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) samen te brengen met de ombudsdiensten van onder meer de NMBS, de energie- en de telecomsector.

“Instanties hebben heel vlug de neiging om zichzelf onveranderlijk te maken.” Toch is Vande Lanotte niet van plan in te binden. Zijn kabinet heeft een nota uitgewerkt over de efficiëntiewinsten die een samensmelting zou opleveren.

Zo verwacht hij op termijn tot een miljoen euro uit te sparen, doordat er bijvoorbeeld minder mensen en minder lokalen nodig zijn. Die nota wil hij in de komende weken aan het federale kernkabinet voorleggen, liet hij de opvolgingscommissie Financiële Crisis nog weten. (Belga)

Update: Het kabinet van minister Vande Lanotte laat weten dat het niet de bedoeling is om ook het BIPT te integreren. Enkel de verschillende ombudsdiensten van onder meer Telecom, Energie en de NMBS worden samengevoegd. Voor de telecomregulator verandert er dus niets. We hebben de titel van dit stuk daarom aangepast.

Partner Content