Variabel diafragma: nieuwe trend in smartphonefotografie?

© REUTERS
Sebastien Marien Stagiair Data News

Fabrikanten van smartphones slagen er elk jaar opnieuw in om steeds betere prestaties uit de kleine camerasensoren van hun smartphonecamera’s te halen. Voor de opvolger van de Galaxy S8 zou Samsung een leuke nieuwigheid in petto hebben: een lens met een variabel diafragma.

Eerst en vooral, wat is het diafragma precies? De diafragma-opening, uitgedrukt in f/-waarden, wijst op de grootte van de opening die de cameralens toelaat, waardoor het licht de sensor van de camera kan bereiken. Een lagere diafragmawaarde wijst op een grotere opening, en dat zorgt dus voor meer lichtinval. Smartphones hebben doorgaans een erg compacte camera waardoor het voorlopig nog niet mogelijk was om diafragmawaarden manueel aan te passen.

Twee diafragmawaarden

Volgens geruchten die gepubliceerd werden op Android Authority, wil Samsung daar met zijn aankomende vlaggenschip van dit jaar, de S9, verandering in brengen. Het toestel zou komen met een lens die kan omschakelen van een diafragmawaarde f/1.5 naar f/2.4, en omgekeerd. De f/1.5-waarde zou wijzen op een grotere lensopening, die waarschijnlijk gebruikt zal worden om de kwaliteit van foto’s in onderbelichte omstandigheden te verbeteren.

Samsung is al langer bezig met de ontwikkeling van de technologie, want het bedrijf bracht in december nog een premium gsm uit in China, de W2018, die ook met een camera met een variabel diafragma kwam.

Het is wel opmerkelijk dat Samsungs cameralenzen slechts kunnen wisselen tussen twee vaste diafragmawaarden, f/1.5 en f/2.4, terwijl de meeste compactcamera’s of DSLR’s kunnen wisselen tussen een hele reeks waarden. Hoe dat precies in elkaar zit, zal blijken bij de lancering van de S9, die waarschijnlijk volgende maand verwacht wordt.

Partner Content