Vc’s zien almaar minder in telecom en chips

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Venture capital-spelers belijden volop hun geloof in cleantech. Veel minder groei in investeringen zal er zijn voor de telecom- en halfgeleidersector.

Venture capital-spelers belijden volop hun geloof in cleantech. Veel minder groei in investeringen zal er zijn voor de telecom- en halfgeleidersector.

Dat concludeert de 2009 Global Venture Capital Survey van Deloitte en Europese vc-associatie EVCA. De studie bevroeg ruim 700 investeerders wereldwijd over hun huidige en toekomstige plannen en strategie. Op korte termijn is het plaatje niet al te fraai. 51 procent van de respondenten zegt het aantal bedrijven waarin hij investeert te verminderen. Slechts 13 procent ziet dat aantal groeien. Nochtans zegt ook 51 procent van de vc’s dat het – met het oog op de lange termijn – eigenlijk een schitterend moment is om in veelbelovende bedrijven te investeren.

De meeste vc’s veranderen nauwelijks hun sectorstrategie. Bijna 80 procent zegt dat de investeringen stabiel blijven in alle sectoren, met uitzondering van de cleantechsector. 63 van de vc’s wil daar zijn investeringen opdrijven. In Europa is dat zelfs 71 procent.

Qua groeipotentieel in investeringen ziet het er ook vrij goed uit voor de sector van medische apparatuur. 37 van de vc’s ziet daarin groei. 26 procent denkt meer te investeren in nieuwe media, de consumentensector en biofarma halen 24 procent en software 22 procent. Minder groeipotentieel is er duidelijk voor de telecom- en chipsector, meer mature segmenten, waarin respectievelijk 15 en 6 procent van de vc’s de investeringen ziet stijgen.

Op de vraag op welke rol de overheden te spelen hebben in het aanzwengelen van innovatie zegt 66 procent dat gunstige belastingsvoorwaarden kunnen helpen. 40 procent denkt dat ondersteuning van ondernemers van belang is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content