VDAB plaatst diensten burgers op cloudplatform

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Voor het nieuwe ‘Mijnloopbaan’-portaal is de VDAB van plan om infrastructuurdiensten bij een cloudleverancier af te nemen. Dat moet nieuwe toepassingen als video-cv’s toelaten.

Voor het nieuwe ‘Mijnloopbaan’-portaal is de VDAB van plan om infrastructuurdiensten bij een cloudleverancier af te nemen. Dat moet nieuwe toepassingen als video-cv’s toelaten.

Sinds de VDAB een nieuwe koers vaart, richt het zich niet alleen meer tot de ongeveer 200.000 Vlaamse werkzoekenden. De VDAB wil in de nabije toekomst de circa 4 miljoen personen op beroepsactieve leeftijd in Vlaanderen bereiken. Zoals we eerder al schreven, komt er bijvoorbeeld een ‘Mijnloopbaan’-portaal. “We hopen dat tegen mei uit te rollen”, zegt VDAB-cio Paul Danneels. Het ‘Mijnloopbaan’-portaal werd initieel door IBM ontwikkeld in Websphere, maar ondertussen hebben RealDolmen en Cronos de verdere uitbouw op zich genomen.

“Om dingen als video-cv’s, beroepenfilms en werkgeversfilms te pushen, kijken we duidelijk naar de cloud”, zegt Danneels. Momenteel lopen er een aantal pilootprojecten via de eigen servers, maar het is volgens de cio wel de bedoeling om te generaliseren naar de cloud. “Op die manier wordt storage en netwerk geen belemmerende factor meer”, aldus Paul Danneels. “Voor die upload-faciliteit kan dat zelfs in een public cloud”, klinkt het.

LED-databank Niet zo voor de authentieke bronnen: koppelingen zoals die met de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid en de KBO draaien in een ‘private cloud’. In juni komt daar nog de LED-databank bij (‘Leer en Ervaringsbewijzen’). Die zal alle behaalde diploma’s en gecertifieerde opleidingen en ervaringsbewijzen vanaf 2003 integreren.

Om verdere cloudexpansie mogelijk te maken, worden ook nog een aantal ondersteunende projecten uitgewerkt. Zo wordt het identity en access management gedeelte vernieuwd. “We verkiezen uiteraard de eID, maar zijn ook verplicht om alternatieven te blijven aanbieden”, zegt Danneels. De bedoeling is om tot een multi-bronnen data-architectuur te komen in de klantendossiers. De dataopslag vanuit de burgers, consulenten en externe partijen zal daarbij duidelijk gescheiden worden met het oog op de privacy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content