Veeam maakt gratis back-up van computers

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Met Veeam Endpoint Backup Free heeft het gelijknamige bedrijf een standalone back-up oplossing voor desktops en laptops.

Het werd aanvankelijk voorgesteld als Veeam FastSCP dat een gratis kopie van een virtuele machine maakte. Vandaag is het terug onder de naam Veeam Endpoin Backup Free. Gebruikers kunnen het installeren op een individuele pc op Windows 7, Windows Server 2008 en nieuwere versies, om de software vervolgens aan een interne of externe harde schijf of NAS aan te koppelen.

De backups kunnen worden gemaakt op niveau van het volume, van losse bestanden of het hele systeem. Volgens Veeam kan het ook gebruikt worden voor een aantal servers in kleine ondernemingen en kan het, via partners van Veeam, als backup in de cloud worden aangebodend.

Veeam Endpoint Backup Free is vanaf november als bèta beschikbaar om begin 2015 volledig beschikbaar te zijn. Voor de ondersteuning vraagt Veeam wel begrip voor het fet dat dit een ‘best effort’ zal zijn. Zo is de oplossing er momenteel niet voor tablets en smartphones. Ook vragen over Veeams verdere evolutie werden door ceo Ratmir Timashev ontweken. “We hebben geen exacte roadmap” en “We gedragen ons heel flexibel,” klinkt het. Al sluit hij niet uit om op termijn andere besturingsssytemen te ondersteunen als hier feedback van gebruikers over zou komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content