Veeg je een weg naar de ware met Tinder en de Belgische concurrent Stepout

© iStock

Zie je iemand zitten? Veeg dan naar rechts op je smartphone. Afwijzen? Een veeg naar links. Pijnloos internetdaten, het kan met de Tinder-app, maar nu ook met de Belgische concurrent Stepout, van de makers van Netlog en Twoo.com.

‘Tinder is een soort mannencatalogus: het is heel leuk om er met vriendinnen in te bladeren, te liken en te wissen zonder iemand te kwetsen en gesprekken aan te knopen met onbekenden’, vertelt Sophie (24). Net als 300.000 andere Belgen (en tien miljoen gebruikers wereldwijd) heeft ze ervaring met Tinder: de razend populaire gratis datingapp.

Het concept is eenvoudig: je logt in op je smartphone (via Facebook) en krijgt foto’s van andere gebruikers in de buurt te zien. Met een swipe naar rechts geef je te kennen dat je iemand leuk vindt, met een veeg naar links wijs je iemand af. Tijd voor herkansingen is er niet, staat te lezen op de website van Tinder: you only swipe once. Maar geen nood, er verschijnt meteen een nieuwe onbekende op het schermpje. Pas als er een ‘match’ is (en die andere dus ook naar rechts heeft geswipet), kun je een privégesprek beginnen. Of afspreken.

‘Veel mensen denken dat Tinder-gebruikers alleen maar op zoek zijn naar seks en vluchtige dates, maar dat cliché klopt niet. De meeste mensen die ik er ontmoette, waren gewoon nieuwsgiering. En meestal zie je snel wat voor vlees je in de kuip hebt: mannen die alleen halfnaakte foto’s van zichzelf posten, zijn waarschijnlijk niet op zoek naar een goed gesprek’, grijnst Sophie.

‘Zelf vind ik het gewoon leuk om conversaties aan te knopen met onbekenden, zonder enige verplichting. En af en toe heb ik ook al een Tinder-date gehad, maar een lief heb ik er niet aan overgehouden. Dat was ook niet de bedoeling. Al is daar op zich niets mis mee, vind ik. Nochtans ken ik veel meisjes die zo hun vriendje leerden kennen, maar dat liever niet toegeven. Een beetje vreemd. Iemand leren kennen op café of op Tinder: is dat nu zo’n groot verschil?’

Stepout: de Belgische Tinder-concurrent van Lorenz Bogaert en Toon Coppens

Dat Tinder al lang uit de taboesfeer is getreden, bewijst de gigantische groei: in ons land zouden er elk jaar 3.000 gebruikers bijkomen. Maar er zijn kapers op de kust. De Belgische app Stepout heeft intussen al twee miljoen inschrijvingen, en elke dag neemt dat aantal toe met 10.000 stuks.

Achter de app zitten de Gentse ‘wonderboys’ Lorenz Bogaert en Toon Coppens, die bekend werden dankzij de sociaalnetwerksite Netlog en de datingsite Twoo.com. Twee jaar geleden verkochten ze hun bedrijfje aan de Amerikaanse datinggigant IAC, het bedrijf achter Tinder. Onder die koepel creëerden ze dus ook Stepout.

‘Ik vind het best cool dat die interne concurrentie mogelijk is’, zegt Bogaert. Met Twoo.com wilde hij de grootste speler wereldwijd worden – wat ook lukte -, maar nu ligt het anders. ‘We willen natuurlijk groeien, maar groter worden dan Tinder hoeft niet per se. Ik zou liever marktleider worden in een aantal landen, omdat het voor dit soort apps heel belangrijk is om veel gebruikers te hebben op één locatie. Je mag dan nog miljoenen gebruikers hebben: als die te verspreid zitten, mist de app zijn doel. Mensen willen net anderen leren kennen in hun buurt.’ Op dit moment is Stepout vooral populair in Spanje. ‘Daar slaan zulke nieuwe datingapps altijd snel aan. Maar we zijn nog maar net begonnen: de grote lancering moet nog komen.’

Geen blauwtje

Stepout lijkt heel sterk op Tinder: met één veeg kun je een onderscheid maken tussen wie ‘hot’ of ‘not’ is, en ook hier krijg je pas de kans om te chatten als er een match is. ‘De kans om een blauwtje te lopen verdwijnt dus volledig: als iemand jou ‘wegveegt’, weet je dat niet eens. Het is dus ook een heel anonieme app, wat jonge mensen vandaag steeds belangrijker vinden. Dat merken we aan onze gebruikers: net als bij Tinder is de meerderheid jong, tussen de 18 en de 25 jaar. Maar tegelijkertijd zijn het ook heel sociale apps. Veel jongeren gebruiken ze onder vrienden. Lekker samen op Stepout of Tinder gaan, om te kijken hoeveel likes ze krijgen. In het begin hing er nog een taboesfeertje rond, maar dat is helemaal weg. Deze apps draaien ook niet alleen om seks, zoals veel mensen denken. Bij Stepout voeren mensen vaak lange en serieuze gesprekken online, voor ze afspreken. Je kiest altijd zelf hoe ver je gaat.’

Stepout is geen klakkeloze kopie van Tinder: het gaat een stapje verder. ‘Onze app is niet alleen beschikbaar voor de smartphone, maar bijvoorbeeld ook voor computer en tablet. Binnenkort lanceren we zelfs Stepout-software. Je kunt dus ook gewoon thuis aan je computer op zoek naar mensen die jou ook leuk vinden. Daar zie je meer informatie en foto’s, waardoor het iets geschikter wordt om mensen te leren kennen. Tinder werkt alleen mobiel, waardoor het een typische flirtapplicatie is. Op Stepout wordt er ook veel geflirt, maar het kan ook “dieper” dan dat.’ (SVDB)

Dit artikel verscheen eerder in Knack

Neem hier een supervoordelig abonnement op Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content