Veel jongeren worden liever cybercrimineel dan beveiligingsexpert

/ © Reuters
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Heel wat jongeren komen al snel in de verleiding om van het rechte pad af te dwalen en hun securityvaardigheden in te zetten om cyberdreigingen te ontwikkelen in plaats van deze te bestrijden. Dat blijkt uit een rapport van Kaspersky Lab.

Er zijn te weinig beveiligingsprofessionals, en dat in een tijd waarin de internetdreigingen nooit zo groot en de hacks en DDoS-aanvallen nooit zo talrijk, grootschalig en geavanceerd waren. Die aanvallen worden ook steeds vaker uitgevoerd door tieners, weten ze bij securitybedrijf Kaspersky Lab. De leverancier bestelde een studie bij Arlington Research dat 11.531 jonge consumenten tussen 16 en 25 jaar ondervroeg in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland. Met enkele alarmerende resultaten.

Liever clandestien?

Goed nieuws is dat één op de vier (27%) een loopbaan binnen de cyberbeveiliging overwoog en dat ook bijna de helft (47%) van de ondervraagde jongeren vindt dat ze hun talent hierin kunnen ontplooien. Heel wat minder opbeurend is dat anderen aangeven dat ze spelen met de gedachte om zich in te laten met dubieuzere activiteiten, en dat ze hun vaardigheden bijvoorbeeld willen gebruiken voor clandestiene activiteiten (16%) of voor financieel gewin (11%), of om “plezier te maken” (17%).

Van de 18-jarigen kent 23% ook minstens één iemand die zich bezighoudt met illegale cyberactiviteiten zoals hacking. Meer dan de helft (57%) van de jongeren onder de 25 jaar beschouwt hacken bovendien als een ‘indrukwekkende’ vaardigheid. Of hoe het “beroep” van de cybercrimineel onder een bepaalde groep jongeren meer tot de verbeelding lijkt te spreken dan dat van de misdaadbestrijder. Bijna driekwart van de jongeren (71%) is zich ook niet bewust van afstudeermogelijkheden of stageplaatsen op het gebied van it-security.0

Gedeelde verantwoordelijkheid

Het bedrijf ondervroeg daarnaast ook 2.120 it-professionals over de problematiek. Bijna driekwart (73%) van die bedrijven geeft toe dat het lastig is om juist opgeleide it-professionals te vinden. Een overweldigende meerderheid van de professionals in de industrie (93%) zegt dat het beroep zich moet blijven ontwikkelen om bij te blijven met het huidige én toekomstige dreigingslandschap.

87% vindt ook dat het belangrijk is dat jongeren deelnemen aan de strijd tegen cybercriminaliteit. Veel werkgevers blijken daarnaast ook geen cybersecurityfuncties op instapniveau te bieden.

Er moet dus meer worden gedaan om jongeren te stimuleren om te kiezen voor een loopbaan binnen de cyberbeveiliging en hun vaardigheden in te zetten voor de goede zaak, stelt het rapport van Kaspersky Lab. 62 procent van de it-professionals vindt dat in de eerste plaats de educatieve instellingen verantwoordelijk moeten zijn voor het voorbereiden van toekomstige generaties van cybersecurityprofessionals. Maar ook aan de kant van de werkgevers moet er een duidelijk carrièrepad liggen voor beveiligingsexperten. 27% legt de primaire verantwoordelijkheid toch bij de business, zo blijkt nog uit het onderzoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content