Veel ondernemers, weinig vrouwen in top 50 Belgische tech-investeerders

Michel Akkermans, Peter Hinssen en Jürgen Ingels zijn de grootste investeerders in Belgische technologische start-ups en scale-ups. Opvallend, de hele top tien bestaat uit (ex-)ondernemers, maar vrouwen blijven zo goed als afwezig.

De lijst werd opgesteld door Omar Mohout, enterpreneurship fellow bij Sirris en professor aan de Antwerp Management School. Hij baseert zijn lijst op basis van investeringen van de laatste vijf jaar. Het gaat voor alle duidelijkheid om persoonlijke investeringen, niet over fondsen. “Dat verklaart waarom bijvoorbeeld Frank Maenen, die investeert via Volta Ventures, niet in de lijst staat,” legt Mohout uit aan Data News.

Verder in de top tien staan Netlog-oprichters Lorenz Bogaert (4e) en Toon Coppens (7e), Christian Dumolin van Koramic (5e), Louis Jonckheere (6e) en Pieterjan Bouten (10e) van Showpad, Jean Zurstrassen, oprichter van Keytrade Bank en Skynet (8e) en Jonas Dhaenens (Combell/team.blue). Een groot deel van hen heeft zelf een start-up of scale-up groot gemaakt.

“De hele top tien zijn mensen die zelf ondernemer zijn of zijn geweest,” merkt Mohout op. Dat is belangrijk: er is een ecosysteem! Bij een exit komt er geld op de markt en dat geld gaat terug naar nieuwe bedrijven. Dat was vijf jaar geleden amper het geval.”

Opvallend is ook dat de top vijftig slechts één vrouw, Annie Vereecken (oprichtster van het in 2010 verkochte MedHold en actief in biotech) telt. “Als je weet dat de top tien volledig uit ondernemers bestaat en zeven procent van de oprichtsters vrouwen zijn, dan weet je dat ze ondervertegenwoordigd zijn. Dat is overigens in heel Europa zo.”

Maar net omdat ondernemers bij een exit vaak terugkeren als investeerder verwacht Mohout hier wel verandering in. “Het zal zeker stijgen, maar ik verwacht niet dat de lijst in de komende tien jaar voor de helft uit vrouwen zal bestaan.”

De volledige lijst:

1. Michel Akkermans

2. Peter Hinssen

3. Jürgen Ingels

4. Lorenz Bogaert

5. Christian Dumolin

6. Louis Jonckheere

7. Toon Coppens

8. Jean Zurstrassen

9. Jonas Dhaenens

10. Pieterjan Bouten

11. Anthony De Clerck

12. Gaëtan Hannecart

13. Grégoire de Streel

14. Marc Coucke

15. Urbain Vandeurzen

16. Annie Vereecken

17. Guido Van der Schueren

18. Roland Duchâtelet

19. Harold Mechelynck

20. Wim Vernaeve

21. Pieter Casneuf

22. Walter Mastelinck

23. Jan Vorstermans

24. Paul Cordier

25. Jan Verbeke

26. Philippe Van Ophem

27. Pierre-Olivier Beckers

28. José Zurstrassen

29. Alex Brabers

30. Thierry Pierson

31. Jean-Marie Vliegen

32. Wim De Waele

33. Bart Becks

34. Jeroen Lemaitre

35. Bart De Waele

36. François Van Uffelen

37. Luc De Vos

38. Harry Demey

39. Frank Bekkers

40. Jef Colruyt

41. Marc Fauconnier

42. François Lagae

43. Michel Delloye

44. Boris Bogaert

45. Nico Weymaere

46. Wouter Reggers

47. Erwin De Keyser

48. Wim Derkinderen

49. Peter Mercelis

50. Fabrice Wuyts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content