Veilig, veiliger, Cebit?

Het is aan een Duits securitybedrijf – in casu G Data – om de eerste securitywaarschuwingen te geven voor de it-beurs Cebit, die vanavond op gang getrapt wordt met de officiële openingsceremonie.

Het is aan een Duits securitybedrijf – in casu G Data – om de eerste securitywaarschuwingen te geven voor de it-beurs Cebit, die vanavond op gang getrapt wordt met de officiële openingsceremonie.

“Op beurzen, met name op gevestigde beurzen als Cebit, lopen veel zakenlieden rond en is het verlies van bedrijfsgeheimen een veel voorkomend probleem. Cybercriminelen bezoeken deze beurzen ook en staan constant klaar om toe te slaan en zich waardevolle gegevens toe te eigenen”, klinkt het. Een persoonlijke bedenking hierbij: als de security aan de ingang van het beursterrein zo lek is als vandaag, zullen die cybercriminelen inderdaad vlotjes binnenstromen. Wij liepen in elk geval zonder enige controle Cebit binnen.

G Data heeft niettemin een lijstje beveiligingstips voor de Cebit-bezoeker, dat we u niet willen onthouden:

1. Maak een back-upVoordat u afreist, doet u er goed aan om een back-up te maken van uw belangrijke gegevens. In het geval van diefstal van uw hardware, kunt u in ieder geval na uw reis wel verder met uw werk, in plaats van helemaal opnieuw te moeten beginnen.

2. Werk met een hygiënebeleid voor uw dataGa goed na welke data u werkelijk nodig zult hebben tijdens de zakenreis en dus mee móet nemen op uw laptop en/of mobiele telefoon. Maak een back-up van alle onnodige gegevens en verwijder deze van uw mobiele hardware.

3. Versleutel uw gegevensHet verliezen van uw dure mobiele telefoon of laptop is ergerlijk, maar de schade die kan worden veroorzaakt door het verlies van onbeveiligde gevoelige gegevens kan nog veel erger zijn. Gebruik sterke encryptie om uw gegevens te versleutelen en maak gebruik van de BitLocker-functie van Windows Vista en Windows 7.

4. Houd uw apparaten goed in de gaten’Gelegenheid maakt de dief’ is een bekend gezegde dat veel waarheid bevat. Elektronische apparaten die voor het grijpen liggen, zijn een eenvoudige prooi voor voorbijgangers zonder respect voor andermans eigendom. Bescherm uw laptop of netbook bijvoorbeeld door deze met een kabelslot aan een tafel vast te maken. Berg uw mobiele telefoon en USB-sticks goed op in uw tas of binnenzak en haal ze alleen te voorschijn wanneer u ze nodig heeft.

5. Maak geen gebruik van onbeveiligde openbare WLAN-hotspotsHet is gemakkelijk en niet duur voor een gegevensdief om een gratis WLAN-hotspot op te zetten. Zo kan de dief de onversleutelde gegevens van alle argeloze gebruikers heel eenvoudig stelen. Kies er daarom voor om een veilige VPN-verbinding of een UMTS-connectie te gebruiken. Dat maakt het veel moeilijker voor ongeautoriseerden om uw gegevens te bekijken of te stelen.

Toegewijde journalisten als we zijn, passen we die tips even op onszelf toe:1. Check, leve de automatische synchronisatie met de bedrijfsserver.2. Dat valt verrassend goed mee.3. Een oude Dell op XP: dat staat op securityvlak volgens mij als een huis. *vertwijfelde blik*4. Kijkt even rond en ziet een smartphone, een fototoestel, wat papieren en een laptoptas rondslingeren. Niet goed bezig op dat vlak. Wat onze laptop betreft: zie punt 3. Wie steelt dat nu op een it-beurs?5. Tja, bizar genoeg is de pershotspot belachelijk onbeveiligd. Zullen we even kijken wat de concurrentie aan het doen is?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content