Veilige websites hebben streepje voor bij Google

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Websites die het https-protocol gebruiken, worden door Google bevoordeeld in het rangschikken van zoekresultaten.

Als een website gebruik maakt van Secure Sockets Layers (SSL) en een url heeft die begint met https (hypertext transfer protocol secure), dan zal Google die website voortaan bevoordelen om hoger in de zoekresultaten te verschijnen. Het gebruik van https is met andere woorden een volwaardig onderdeel geworden van het algoritme waarmee Google de zoekresultaten filtert en rangschikt. Dat heeft Google zelf bekend gemaakt in een blogpost.

Het gebruik van ssl/https is een manier om het dataverkeer van een website te versleutelen, en de website dus veiliger te maken. Op de afgelopen Google I/O conferentie hield de zoekgigant nog een sterk pleidooi voor het gebruik van https.

Hoewel https nu een onderdeel is van het algoritme, moet de impact vooralsnog niet overschat worden. Google geeft zelf aan dat kwaliteitsvolle content nog steeds een doorslaggevende factor is in het bepalen van zoekresultaten. De nieuwe maatregel zou ook maar een invloed hebben op 1 procent van alle zoekaanvragen. Al zegt de zoekgigant wel dat op de termijn de invloed van https op de zoekresultaten mogelijk wel versterkt kan worden. Een duidelijke oproep aan webmasters dus om van http naar https over te schakelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content